Varm choklad med citronmaräng

Ett dessertglas med en gulvit mouse med maräng på toppen som garnerats med en citronskiva. I bakgrunden syns en serveringsbricka med fina skålar med olika sorters godis att toppa desserten med.

Publicerat:

Tillagningstid:

Läckert ljusgul och värmande dryck toppad med maräng, på bara 10 minuter! Låt den här lyxiga chokladen värma dig inifrån i vår.

Ingredienser

1portioner

  • 1st
    ekologisk citron (zestet)+3 msk strösocker
  • 1st
    stort ägg
  • dl
    mjölk 3%
  • 30g
    vit choklad, hackad

Lyxig varm choklad,

  • dl
    mjölk 3%
  • ½tsk
    majsstärkelse
  • 1nypa(or)
    salt
  • 2tsk
    kakao
  • 30 g
    mörk choklad, hackad
  • valfritt: smaksättare tex krossade polkagrisar

Italiensk maräng

  • 2st
    äggvitor
  • 1krm
    ättiksprit (kan uteslutas)
  • 150g
    strösocker
  • 150g
    vatten

Topping

  • Vispad grädde, glass eller italiensk maräng. Strössel, kolasås, maränger, krossade godisar.

Så lagar du

  1. Tvätta citronen, borsta med mjuk borste i ljummet vatten. 
  2. Torka och riv den fint. 
  3. Blanda zestet med socker, massera det mellan fingrarna så att citronsmaken kommer fram och blandas med sockret. 
  4. Ställ åt sidan. 
  5. Separera äggvitan från gulan. 
  6. Vispa ihop äggula, 1 msk citronsocker, salt och mjölk i en kastrull. 
  7. Värm under vispning, ta av innan den kokar och rör ner chokladen. 
  8. Vispa upp vitan med 2 msk citronsocker till en krämig, fast maräng. 
  9. Häll upp chokladen i ett värmetåligt glas eller mugg. 
  10. Toppa med maräng och bränn av med brännare till vackert gyllene yta. 

 

Lyxig varm choklad

  1. Vispa ihop mjölk, majsstärkelse, salt och kakao i en kastrull. 
  2. Värm under vispning, ta av från plattan när den börjat bubbla. 
  3. Vispa ner chokladen. 
  4. Toppa med din favorittopping! 

 

Italiensk maräng 

  1. Koka socker och vatten tills det är 115 grader. 
  2. Vispa äggvitor och eventuell ättiksprit i en värmetålig bunke med elvisp under tiden. 
  3. När äggvitorna är hårda och sockerlagen är 115 grader så tillsätter du sockerlagen genom att hälla ner sakta under vispning. 
  4. Fortsätt vispa tills marängen är ljummen och vackert krämig och spritsbar. 
  5. Marängen kan förberedas i förväg och håller sig i kyl ett par dagar. 

Dela det här receptet med dina vänner!