Varm choklad med citronmaräng

Publicerat:
2025-03-07Tillagningstid:
Läckert ljusgul och värmande dryck toppad med maräng, på bara 10 minuter! Låt den här lyxiga chokladen värma dig inifrån i vår.
Ingredienser
1portioner
- 1stekologisk citron (zestet)+3 msk strösocker
- 1ststort ägg
- 2½dlmjölk 3%
- 30gvit choklad, hackad
Lyxig varm choklad,
- 2½dlmjölk 3%
- ½tskmajsstärkelse
- 1nypa(or)salt
- 2tskkakao
- 30 gmörk choklad, hackad
- valfritt: smaksättare tex krossade polkagrisar
Italiensk maräng
- 2stäggvitor
- 1krmättiksprit (kan uteslutas)
- 150gströsocker
- 150gvatten
Topping
- Vispad grädde, glass eller italiensk maräng. Strössel, kolasås, maränger, krossade godisar.
Så lagar du
- Tvätta citronen, borsta med mjuk borste i ljummet vatten.
- Torka och riv den fint.
- Blanda zestet med socker, massera det mellan fingrarna så att citronsmaken kommer fram och blandas med sockret.
- Ställ åt sidan.
- Separera äggvitan från gulan.
- Vispa ihop äggula, 1 msk citronsocker, salt och mjölk i en kastrull.
- Värm under vispning, ta av innan den kokar och rör ner chokladen.
- Vispa upp vitan med 2 msk citronsocker till en krämig, fast maräng.
- Häll upp chokladen i ett värmetåligt glas eller mugg.
- Toppa med maräng och bränn av med brännare till vackert gyllene yta.
Lyxig varm choklad
- Vispa ihop mjölk, majsstärkelse, salt och kakao i en kastrull.
- Värm under vispning, ta av från plattan när den börjat bubbla.
- Vispa ner chokladen.
- Toppa med din favorittopping!
Italiensk maräng
- Koka socker och vatten tills det är 115 grader.
- Vispa äggvitor och eventuell ättiksprit i en värmetålig bunke med elvisp under tiden.
- När äggvitorna är hårda och sockerlagen är 115 grader så tillsätter du sockerlagen genom att hälla ner sakta under vispning.
- Fortsätt vispa tills marängen är ljummen och vackert krämig och spritsbar.
- Marängen kan förberedas i förväg och håller sig i kyl ett par dagar.