Vegetarisk makloubeh

Publicerat:
2023-08-29Ingredienser
6 - 8portioner
Ris och grönsaker
- 6dllångkornigt ris
- 1paketkokta kikärtor, sköljda och avrunna (á 400 g)
- 1staubergine
- 1stblomkålshuvud
- 4stfasta potatisar
- 2sttomater
- 8dlvatten
- olja till pensling
Kryddor
- 1,5tsksjukrydda
- 1tskpaprikapulver
- 0,5tskgurkmeja
- 2stgrönsaksbuljongtärningar
- salt och svartpeppar
Garnering
- 2dlnötter (välj och mixa fritt. Sötmandel, cashew eller pinjenötter passar perfekt)
Så lagar du
Här finns Zeinas recept på "Sju kryddor".
1. Skölj riset och lägg i en skål, häll över ljummet vatten och låt stå i ca 20 min.
2. Sila sedan av riset och lägg i en bunke, blanda med kikärtorna.
3. Mortla eller smula buljongtärningarna fint. Krydda ris och kikärtor med sju kryddor, gurkmeja, paprikapulver, buljongen. Blanda och låt riset stå och “marineras” i ca 30 min.
4. Värm ugnen till 225° eller ha gärna grillfunktion på.
5. Klä en plåt med bakplåtspapper.
6. Skär aubergine i bitar, skär blomkål i buketter, skala och skär potatis i runda bitar. Pensla grönsakerna med rapsolja och baka sedan mitt i ugnen tills de får en fin färg, ca 20-26 min. Ta ut grönsakerna från ugnen och strö på lite salt.
7. Smörj botten av en gryta med ca 2 tsk olja. Skär tomater i runda skivor och lägg i botten av grytan. Lägg potatis över tomaterna, sedan aubergine och blomkål. Häll över det kryddade riset.
8. Koka upp 8 dl vatten, tillsätt 2 msk rapsolja, salt & peppar i vattnet. Häll över riset och täck med ett lock. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme och låt tillagas långsamt tills riset är helt genomkokt. Koktiden varierar beroende på riset, ca 20-30 min är en lagom tid. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns för torrt.
9. Låt riset svalna i grytan en stund. Lägg sedan en bricka på grytan och vänd på den upp och ner så undersidan av riset hamnar uppåt på brickan.
10. Stek nötter gyllene i olja och toppa sedan riset.