Vietnamesiska vårrullar med dippsås

Publicerat:
2023-08-29Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1paketstora rispapper (innehåller ca 32 st)
- 150gtunna glasnudlar
Grönsaker
- 2stmorötter
- 1stgurka
- 1ströd paprika
- 1klyfta(or)rödkål
- 2stsalladslökar
Örter
- 1kruk(or)thaibasilika
- 2-3kvist(ar)pepparmynta
- koriander
Sojasås
- 1stfinhackad röd chili
- 1 litenbit(ar)finhackad röd lök
- 1klyfta(or)pressad viktlök
- 2stlime
- Ca 0,5dljapanska soja
- 2tskfisksås
- 2tsksesamolja
- 1mskpalmsocker (rörsocker eller honung funkar också)
- 1 litetknippa(or)finhackad koriander
Chilimajonnäs
- 1dlmajonnäs
- ca 2 msksriracha
- 1mskketchup
- 1stlime
- 1stsalladslök
- salt
Så lagar du
Börja med dippsåserna.
Sojasås:
Blanda alla ingredienserna till sojasåsen, täck och ställ i kylen.
Chilimajonnäs:
1. Finhacka salladslöken.
2. Lägg majonnäs, srircha, ketchup, salladslök, rivet skal från lime och limesaft i en skål.
3. Smaka av med salt och blanda.
4. Ställ gärna i kylen en timme innan servering.
Förbered alla grönsaker.
1. Hacka allting i tunna stavar.
2. Strimla kålen.
Glasnudlarna:
1. Koka upp vatten, lägg i nudlarna, stäng av värmen och låt stå i 5 min.
2. Sila av nudlarna och skölj med kallt vatten. Om nudlarna är väldigt långa kan du klippa dem kortare med en sax. Låt nudlarna rinna av ordentligt i en sil.
Rispappret:
1. Doppa rispappret i varmt vatten (ej kokhett) nån sekund. Rispappret kommer fortfarande vara lite hårt och det är ok, den mjuknar snabbt när du väl ha fyllt det. Rispappret ska dock inte vara för hårt och svårt att jobba med.
2. Lägg rispappret på kökshandduk, bakplåtspapper eller en skärbräda.
3. Ha i fyllning efter smak, tänk på att inte överdriva med fyllningen, då blir dom svåra att rulla. Ha i grönsaker, örter, glasnudlar och rulla! Lägg vårrullarna på en bricka och ställ dom inte för tätt ihop, då fastnar dom i varandra.
4. Servera med dippsåserna och njut!