Älgfärsbiffar med grönpepparsås och kålfräs

Publicerat:
2021-11-02Tillagningstid:
Saftiga biffar av älgfärs eller annan viltfärs. De här biffarna är goda med vilken färs som helst. Såsen med grönpeppar och lingon matchar viltsmaken så bra. Till serverar jag ett enkelt fräs av svartkål och äpple och potatisstomp med purjolök.
Ingredienser
4portioner
Biffar
- 500gälgfärs eller annan viltfärs
- ½dlströbröd
- 1dlvispgrädde
- ½dlvatten
- 1tsksalt
- ½tsknymald svartpeppar
- 1mskjapansk soja
- 1ägg
- 1liten gul lök, finriven
- 8finstötta enbär
- smör, till stekning
Sås
- vatten
- 2dlrött vin
- 4mskjapansk soja
- 1msktorkade grönpepparkorn
- 2dlvispgrädde
- ev 1-2tskmajsstärkelse
- 1dllingon
Kål- och äppelfräs
- ca 300gsvartkål
- olivolja till stekning
- 2äpplen
- salt och nymald svartpeppar
Potatisstomp
- 900gmjölig potatis
- 1liten purjolök, ca 100 g
- 2msksmör
- salt och nymald peppar
Så lagar du
Potatisstomp
- Skala och koka potatisen i saltat vatten. Finstrimla purjolöken och fräs den mjuk i smöret.
- Häll av vattnet och stöt sönder potatisen med potatisstöt eller elvispar. Blanda ner purjolökssmöret och smaka av med salt och peppar.
Biffar
- Vispa ner ströbrödet i grädden och vattnet i en bunke.
- Tillsätt salt, peppar, soja, ägg, finriven lök och finstötta enbär. Låt svälla 10 minuter.
- Blanda ner färsen och arbeta samman till färsen håller ihop.
- Forma ca 16 små biffar med vattensköljda händer, lägg dem på vattensköljd skärbräda allt eftersom.
- Stek dem sedan i omgångar i smör ca 3 minuter på var sida. Skölj och koka ur pannan mellan varje gång med cirka 1 dl vatten. Sila över vattnet i en kastrull.
- Lägg biffarna i en traktörpanna eller annan vid panna.
Grönpepparsås
- Häll ner vin, soja och grönpepparkorn i kastrullen. Låt koka ganska häftigt utan lock ca 10 minuter.
- Tillsätt grädden och koka ytterligare utan lock ca 5 minuter. Red eventuellt av med lite majsstärkelse utrörd i vatten om du tycker att såsen är för tunn.
- Tillsätt lingonen. Smaka av, om det behövs mer sälta kan du tillsätta mer soja.
- Häll såsen över biffarna och värm sedan biffarna i såsen inför serveringen.
Kål- och äppelfräs
- Skölj kålen väl och skär eventuellt bort den allra nedersta delen av den grova nerven på kålbladen. Strimla sedan kålen tvärs över.
- Fräs kålen mjuk i olivolja på medelstark värme. Klyfta äpplena ganska tunt och tillsätt dem mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
- Servera biffarna med sås, potatisstomp och kålfräs.