Ingredienser
Antal flaskor
Uppskattad tillagningstid
Det här behöver du
- 1st4-6l stor glasbrunk eller dunk
- 1sttunn kökshandduk
- 1stgummisnodd
Sodastart
- 5dlvatten
- 2mskfinriven ingefära
- 1mskråsocker
- 1,5mskströsocker
Julmust
- 1dlrussin
- 3torkade fikon
- 1dlingefära, finhackad
- 1dltorkade enbär (lätt krossade i mortel)
- 2pomeransskal
- 2muskotblommor
- 3kryddnejlikor
- 3mskkaffebönor (lätt krossade i mortel)
- 10gröna kardemummakapslar
- 2stjärnanis
- 4-5kanelstänger
- 2tskcitronsyra
- 1 + 2,5litervatten
- 400gmörkt muscovadosocker alt. liknande råsocker
- 2dlsodastart
Så lagar du
Sodastart
- Rör samman alla ingredienser i en väl rengjord glasburk eller plastdunk.
- Täck över med en ren, tunn kökshandduk och en gummisnodd, så sodastarten kan andas.
- Låt burken stå i 4–6 dagar. Rör om 1–3 gånger om dagen. Ställ gärna burken någonstans där det är lite varmare, till exempel ovanpå kylskåpet. Då kommer processen i gång snabbare.
- Mata blandningen med ytterligare 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker en gång om dagen.
- Sodastarten är klar då du ser bubblor på ytan och hör ett pysande ljud då du rör om.
Julmust
- Blanda frukt, kryddor, kaffebönor och citronsyra i en kastrull med 1 liter vatten. Koka upp och sjud i 20 minuter.
- Tillsätt sockret och låt det smälta. Ta kastrullen från värmen och tillsätt ytterligare 2,5 liter vatten.
- Täck över den svalnade kastrullen med plast eller tätslutande lock och låt stå och dra i ca 12 timmar.
- Sila av och blanda i sodastarten.
- Låt stå övertäckt och vila med silduk i rumstemperatur 3–5 dagar.
- Smaka av den tredje dagen. Sötman minskar ju längre musten står eftersom jäsningen ”äter upp” sockret. Det ska höras ett fizzigt ljud när du rör om, då är musten färdig.
- Häll upp på väl rengjorda plast- eller glasflaskor.
- Låt flaskorna stå i rumstemperatur i 1–2 dagar för att kolsyras naturligt.
- Lägg i kyl för att avstanna fermenteringen. Musten håller i kylskåp i ca 1 månad.
Övrigt
Vill du göra egen must eller annan läsk vid fler tillfällen håller du igång sodastarten genom att fortsätta att mata den dagligen med råsocker och ingefära.
Varning!
Den färdigjästa julmusten kan innehålla alkohol som bildats under jäsningen.