Aperitivogravad lax med labneh och rosa grapefrukt

Publicerat:
2024-04-26En gravad lax kan smaksättas med det mesta ur barskåpet. En skvätt gin, whisky eller kanske en av mina favoriter - Campari som är en bitter italiensk aperitif. Här använder jag en del av den gravade laxen i en förrätt, men laxen går fint att servera på en buffé eller till middag med till exempel, rostade potatisar till. I detta recept använder jag Labneh som är en färskost från mellanöstern gjord på yoghurt. Om du inte hittar den kan du använda rysk yoghurt eller göra en labneh själv!
Ingredienser
4portioner
- 1kgfärsk laxsida med skinn (räcker till 8-12 portioner)
- 1dlsocker
- 0,5dlsalt
- 0,5mskmald eller mortlad svartpeppar
- 2mskcampari eller liknande
- 2apelsiner, skalet
Till servering
- 12-14skivor gravad lax
- 2dllabneh
- 1grapefrukt
- 1apelsin, skalet
- 1knippa(or)mynta
Så lagar du
- 2 dagar i förväg! Dela laxen i två delar.
- Blanda socker, salt och gin, aperol eller campari. Gnid in blandningen på laxens köttsida.
- Riv över apelsinskal och strö över nymald svartpeppar.
- Lägg ihop sidorna och lägg in i en plastpåse.
- Lägg på fat och placera gärna en tyngd ovanpå.
- Ställ in i kylen i två dagar, vill du äta den senare behöver du ta bort saltet efter två dagar. Laxen håller sig ytterligare en vecka eller två. Vänd en gång under tiden.
Vid servering
- Skrapa bort ev salt från laxen. Skär den i tunna skivor (3 – 4 skivor per person räcker fint till förrätt).
- Skär bort skalet på grapefrukten och skär den i tärningar
- Lägg en klick labneh på portionstallrikar.
- Fördela lax och grapefrukt.
- Garnera med rivet apelsinskal och myntablad.