Rabarber med apelsinzabaglione

Publicerat:
2025-03-25Tillagningstid:
Ett par skälvande veckor möts blodapelsinsäsongen och raberbersäsongen. Rabarbern bakas mjuk i ugnen i en lag med apelsinsaft och vanilj och blodapelsinen ger också smak i en zabaglione. Är man bara lite snabb i armen så är det här en enkel dessert att vispa ihop!
Ingredienser
4portioner
Ugnsbakade rabarber
- 500gspäda rabarber
- ½dlströsocker
- ½dlvatten
- Skal och saft från 1 apelsin
- 1nypa(or)vaniljpulver
- 2stblodapelsiner
Zabaglione
- 4stäggulor
- 1dlströsocker
- ½dlapelsinsaft
- 1nypa(or)flingsalt
Så lagar du
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skölj rabarbern och skär bort ändbitarna. Skär i munstora bitar.
- Häll socker, vatten, vanilj och apelsin i en kastrull och koka upp.
- Lägg rabarbern i en ugnsfast form och slå över lagen. Fördela den jämnt över rabarbern.
- Baka i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Filéa 2 apelsiner.
- Lyft ur rabarberna ur lagen och lägg tillsammans med apelsinklyftor i ugnsfasta små formar.
- Höj ugnsvärmen till max.
Zabaglione
- Blanda äggulor, socker och apelsinsaft i en rostfri bunke.
- Placera bunken i en kastrull med sjudande vatten och vispa kraftigt tills såsen tjocknar och blir krämig.
- Ta av såsen från värmen och fortsätt vispa tills den svalnar något.
- Fördela såsen över rabarberna och gratinera i ugnen under grillelementet tills den fått färg eller bränn av toppen med brännare.
Servera med detsamma!