Rabarber med apelsinzabaglione

En dessertskål med en dessert som bränts av och är fint gyllene.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett par skälvande veckor möts blodapelsinsäsongen och raberbersäsongen. Rabarbern bakas mjuk i ugnen i en lag med apelsinsaft och vanilj och blodapelsinen ger också smak i en zabaglione. Är man bara lite snabb i armen så är det här en enkel dessert att vispa ihop!

Ingredienser

4portioner

Ugnsbakade rabarber

  • 500g
    späda rabarber
  • ½dl
    strösocker
  • ½dl
    vatten
  • Skal och saft från 1 apelsin
  • 1nypa(or)
    vaniljpulver
  • 2st
    blodapelsiner

Zabaglione

  • 4st
    äggulor
  • 1dl
    strösocker
  • ½dl
    apelsinsaft
  • 1nypa(or)
    flingsalt

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.  
  2. Skölj rabarbern och skär bort ändbitarna. Skär i munstora bitar.
  3. Häll socker, vatten, vanilj och apelsin i en kastrull och koka upp.  
  4. Lägg rabarbern i en ugnsfast form och slå över lagen. Fördela den jämnt över rabarbern. 
  5. Baka i 10 minuter.  Ta ut och låt svalna.  
  6. Filéa 2 apelsiner. 
  7. Lyft ur rabarberna ur lagen och lägg tillsammans med apelsinklyftor i ugnsfasta små formar.   
  8. Höj ugnsvärmen till max.  

Zabaglione

  1. Blanda äggulor, socker och apelsinsaft i en rostfri bunke.  
  2. Placera bunken i en kastrull med sjudande vatten och vispa kraftigt tills såsen tjocknar och blir krämig.
  3. Ta av såsen från värmen och fortsätt vispa tills den svalnar något.  
  4. Fördela såsen över rabarberna och gratinera i ugnen under grillelementet tills den fått färg eller bränn av toppen med brännare. 

Servera med detsamma! 

Dela det här receptet med dina vänner!