Svamp och purjolöksstrudel

En skärbräda med en vacker strudel som skurits upp. Runt strudeln ligger champinjoner och färska gröna örter.

Publicerat:

Tillagningstid:

Här kommer en strudel som ett festligt litet smördegspaket! Fyllt med purjo och svamp. Purjolök är underbar underskattad grönsak med massa smak och massa nyttigheter, den är klimatsmart och billig och blir i kombination med smörstekt svamp en riktig fullträff. Vill du kan du lägga till riven ost och finhackade örter. Strudel kan också gömma allt från äpplen till surkål så känn dig fria att experimentera!

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1ark
    färsk smördegsbotten
  • 200g
    skogschampinjoner
  • 1st
    purjolök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1st
    schalottenlök
  • 1msk
    smör
  • 1msk
    olivolja
  • 2msk
    vitt vin
  • ½tsk
    torkad eller färsk timjan
  • salt och peppar
  • 1st
    ägg

Så lagar du

  1. Skölj purjolöken och skiva den tunt, även den gröna blasten. 
  2. Ansa och hacka svampen i små tärningar. 
  3. Skiva schalottenlök samt hacka vitlöken.  
  4. Stek purjolök, svamp, schalottenlök och vitlök mjuk i smöret och olivoljan på medelhög värme i en stekpanna. Du kan behöva steka i två omgångar.
  5. Häll på en skvätt vin mot slutet och låt det koka in.  Smaka av med salt och peppar. 
  6. Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper.  
  7. Skär ca 2 cm breda snitt på båda långsidorna så att de går in i ca 1/3 av  degen. 
  8. Lägg purjolöksröran i mitten. Vik ner en kant upptill och nertill och fläta sedan degen över fyllningen.   
  9. Pensla rullen med uppvispat ägg.
  10. Tillaga rullen i ugnen tills den får fin gyllene färg, ca 25-30 min i 200 grader.

Servera med en god sallad – gärna med lite syra från en vinägrett.

Dela det här receptet med dina vänner!