Ärtsoppa

Publicerat:
2025-02-19Tillagningstid:
Ärtsoppa är en rätt som möjligtvis kan höras omständligt, men som i själva verket är mycket enkel att göra själv. Och naturligtvis går det bra att köpa färdig, men det blir aldrig samma sak efter att man har smakat en omsorgsfullt tillagad ärtsoppa. Om du väljer färdig så kan du alltid krydda upp den med lite extra mejram eller timjan. Portionspriset när du kokar själv blir fenomenalt och du väljer om du gör den helt vegetarisk eller med fläsk.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1pakettorkade gula ärtor (500 g)
- 1 ½litervatten
- 1tsksalt
- 2stgula lökar
- 1stmorot
- 2stgrönsaksbuljongtärningar
- 1 ½tsktorkad timjan eller mejram
- 2stlagerblad
- 1bit(ar)ingefära (liten)
- efter smakvitpeppar, salt (ett par kryddnejlikor valfritt)
- 300grimmat sid- eller bogfläsk, i bitar (valfritt)
Till servering
- senap
- ost
- smör
- knäckebröd
- mjölk
Så lagar du
Förberedelser dagen innan
- Lägg ärterna i blöt i 2 liter kallt vatten 10-12 timmar, gärna upp till ett dygn. Om jag har dem i blöt längre än 10 timmar brukar jag ställa in det i kylen.
Tillagning
- Koka upp ärtorna med 1,5 liter nytt vatten och salt, skumma av väl.
Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda under lock tills ärtorna är mjuka. Det tar cirka 1-1,5 timme, kortare ju längre de har blötlagts.
Skumma av skalen under kokningen och tillsätt mer vatten om det behövs. Om inte skalen lossnar kan du vispa soppan med en ballongvisp så fastnar skalen i den.
Smaka av med salt och peppar innan servering.
Tips: Soppan går bra att frysa in.