Ärtsoppa

En djup vit porslinstallrik med blått mönster med ärtsoppa

Publicerat:

Tillagningstid:

Ärtsoppa är en rätt som möjligtvis kan höras omständligt, men som i själva verket är mycket enkel att göra själv. Och naturligtvis går det bra att köpa färdig, men det blir aldrig samma sak efter att man har smakat en omsorgsfullt tillagad ärtsoppa. Om du väljer färdig så kan du alltid krydda upp den med lite extra mejram eller timjan. Portionspriset när du kokar själv blir fenomenalt och du väljer om du gör den helt vegetarisk eller med fläsk.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1paket
    torkade gula ärtor (500 g)
  • 1 ½liter
    vatten
  • 1tsk
    salt
  • 2st
    gula lökar
  • 1st
    morot
  • 2st
    grönsaksbuljongtärningar
  • 1 ½tsk
    torkad timjan eller mejram
  • 2st
    lagerblad
  • 1bit(ar)
    ingefära (liten)
  • efter smak
    vitpeppar, salt (ett par kryddnejlikor valfritt)
  • 300g
    rimmat sid- eller bogfläsk, i bitar (valfritt)

Till servering

  • senap
  • ost
  • smör
  • knäckebröd
  • mjölk

Så lagar du

Förberedelser dagen innan

  1. Lägg ärterna i blöt i 2 liter kallt vatten 10-12 timmar, gärna upp till ett dygn. Om jag har dem i blöt längre än 10 timmar brukar jag ställa in det i kylen. 

Tillagning

  1. Koka upp ärtorna med 1,5 liter nytt vatten och salt, skumma av väl.  
    Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda under lock tills ärtorna är mjuka. Det tar cirka 1-1,5 timme, kortare ju längre de har blötlagts. 
    Skumma av skalen under kokningen och tillsätt mer vatten om det behövs. Om inte skalen lossnar kan du vispa soppan med en ballongvisp så fastnar skalen i den. 
    Smaka av med salt och peppar innan servering. 

Tips: Soppan går bra att frysa in. 

 

Dela det här receptet med dina vänner!