Saftig tjälknöl

Publicerat:
2025-04-16Det bästa med tjälknöl är att den alltid är uppskattad av gästerna och går utmärkt att förbereda i god tid. Den förvandlar en lite ”tuffare” styckningsdetalj till en mör, saftig och smakrik rätt. Jag gillar att göra den på älgstek, men det går bra med andra sorters kött också.
Servera den med en riktigt smakrik, enkel och snabblagad sås med lyxig känsla som passar perfekt till tjälknöl och potatisgratäng (länk längst ner i receptet). Du kan koka såsen i förväg och värma upp den innan servering. En skvätt cognac i ger extra skjuts, men är högst valfritt.
Ingredienser
6 - 8portioner
- 1½kgdjupfryst kött tex . stek, ytterlår, fransyska, älg, nötkött eller lammstek
Saltlag
- 1litervatten
- ¾dlsalt
- 10stsvartpepparkorn
- 1msksenapsfrön
- 1stkrossad vitlöksklyfta
- 1kvist(ar)rosmarin (valfritt)
Eftermarinad
- 2mskfransk senap eller grovkornig senap
- ¾dlolivolja
- 3mskbalsamico
- 2stvitlöksklyftor
- ½dlcocktailkapris, hackad
- 1stekologisk citron, zestet
- 1dlfärska eller frysta örter, hackade (persilja, timjan, rosmarin)
- ½tsksvartpeppar, malen
- 1tsksalladskrydda eller persillade
3-Pepparsås med brynt smör
- 25gsmör
- 1liten gul lök, finhackad
- 1tskgrönpeppar, krossad
- ½tskrosépeppar, krossad
- ½tskgrovmalen svartpeppar
- 1msktomatpuré
- 1mskvetemjöl
- 2dlvispgrädde (eller annat kokbar grädde)
- 1dlmjölk, 3%
- 1mskmörk soja
- salt
Så lagar du
Ugnsbaka köttet direkt från frysen:
- Lägg det frysta köttet i en ugnsform.
- Sätt ugnen på 80°C (ej varmluft).
- Ställ formen i nedre delen av ugnen 8-10 timmar, eller tills innertemperaturen når 61–63°C (medium).
Under tiden köttet bakas:
- Koka upp samtliga ingredienser till lagen, låt svalna till rumstemperatur.
- Lägg det bakade köttet i lagen så det täcker.
- Låt stå i kylen minst 5 timmar.
- Ta upp, skiva tunt, smaka av och servera kallt eller ljummet.
- Ringla gärna på en eftermarinad innan servering eller låt hela köttbiten marinera i den.
Tips! Eftermarinera köttet för extra saftighet och smak.
Eftermarinad
- Blanda samtliga ingredienser.
- Låt köttet marineras helt eller ringla marinaden över det skivade köttet.
3-Pepparsås med brynt smör
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt det bubbla tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt – akta så det inte bränns.
- Tillsätt den finhackade löken tillsammans med grönpeppar, rosépeppar och svartpeppar.
- Fräs detta i några minuter tills löken mjuknat.
- Rör ner tomatpuré och låt den fräsa med i ytterligare en minut innan du pudrar över vetemjölet och blandar noggrant.
- Häll sedan i grädden lite i taget under omrörning.
- Tillsätt soja och låt såsen sjuda i fem till tio minuter tills den tjocknat och smakerna har gått ihop.
- Smaka av med salt och peppar, servera såsen varm.
Tips!
Såsen går bra att förbereda flera dagar i förväg. Du kan även frysa in den om det mot förmodan blir något över eller om du vill förbereda i god tid.
Servera gärna med potatisgratäng, exempelvis den här.