Saftig tjälknöl

En tallrik med tjälknöl sås och en sallad. Rätten har toppats med lingon. Sidan om salladen på tallriken står en portionsform med potatisgratäng.

Publicerat:

Det bästa med tjälknöl är att den alltid är uppskattad av gästerna och går utmärkt att förbereda i god tid. Den förvandlar en lite ”tuffare” styckningsdetalj till en mör, saftig och smakrik rätt. Jag gillar att göra den på älgstek, men det går bra med andra sorters kött också. Servera den med en riktigt smakrik, enkel och snabblagad sås med lyxig känsla som passar perfekt till tjälknöl och potatisgratäng (länk längst ner i receptet). Du kan koka såsen i förväg och värma upp den innan servering. En skvätt cognac i ger extra skjuts, men är högst valfritt.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • kg
    djupfryst kött tex . stek, ytterlår, fransyska, älg, nötkött eller lammstek

Saltlag

  • 1liter
    vatten
  • ¾dl
    salt
  • 10st
    svartpepparkorn
  • 1msk
    senapsfrön
  • 1st
    krossad vitlöksklyfta
  • 1kvist(ar)
    rosmarin (valfritt)

Eftermarinad

  • 2msk
    fransk senap eller grovkornig senap
  • ¾dl
    olivolja
  • 3msk
    balsamico
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • ½dl
    cocktailkapris, hackad
  • 1st
    ekologisk citron, zestet
  • 1dl
    färska eller frysta örter, hackade (persilja, timjan, rosmarin)
  • ½tsk
    svartpeppar, malen
  • 1tsk
    salladskrydda eller persillade

3-Pepparsås med brynt smör

  • 25g
    smör
  • 1
    liten gul lök, finhackad
  • 1tsk
    grönpeppar, krossad
  • ½tsk
    rosépeppar, krossad
  • ½tsk
    grovmalen svartpeppar
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1msk
    vetemjöl
  • 2dl
    vispgrädde (eller annat kokbar grädde)
  • 1dl
    mjölk, 3%
  • 1msk
    mörk soja
  • salt

Så lagar du

Ugnsbaka köttet direkt från frysen

  1. Lägg det frysta köttet i en ugnsform. 
  2. Sätt ugnen på 80°C (ej varmluft). 
  3. Ställ formen i nedre delen av ugnen 8-10 timmar, eller tills innertemperaturen når 61–63°C (medium).

 

Under tiden köttet bakas: 

  1. Koka upp samtliga ingredienser till lagen, låt svalna till rumstemperatur. 
  2. Lägg det bakade köttet i lagen så det täcker. 
  3. Låt stå i kylen minst 5 timmar. 
  4. Ta upp, skiva tunt, smaka av och servera kallt eller ljummet. 
  5. Ringla gärna på en eftermarinad innan servering eller låt hela köttbiten marinera i den. 

Tips! Eftermarinera köttet för extra saftighet och smak. 

 

Eftermarinad

  1. Blanda samtliga ingredienser. 
  2. Låt köttet marineras helt eller ringla marinaden över det skivade köttet. 

 

3-Pepparsås med brynt smör

  1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt det bubbla tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt – akta så det inte bränns. 
  2. Tillsätt den finhackade löken tillsammans med grönpeppar, rosépeppar och svartpeppar. 
  3. Fräs detta i några minuter tills löken mjuknat. 
  4. Rör ner tomatpuré och låt den fräsa med i ytterligare en minut innan du pudrar över vetemjölet och blandar noggrant. 
  5. Häll sedan i grädden lite i taget under omrörning. 
  6. Tillsätt soja och låt såsen sjuda i fem till tio minuter tills den tjocknat och smakerna har gått ihop. 
  7. Smaka av med salt och peppar, servera såsen varm.  

Tips! 
Såsen går bra att förbereda flera dagar i förväg. Du kan även frysa in den om det mot förmodan blir något över eller om du vill förbereda i god tid.  

Servera gärna med potatisgratäng, exempelvis den här. 

Dela det här receptet med dina vänner!