Bakad rotselleri med kafferub och fläderhollandaise

Bakad rotselleri med kafferub och fläderhollandaise

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett roligt sätt att utforska hela rotselleriplantan med allt från blast till rötter. En perfekt rätt i skördetid när man kan köpa från sin lokal odlare eller skördemarknad.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    rotselleri med blast och rötter
  • 50g
    smör
  • 1
    äpple
  • 1
    jalapeño
  • 1
    silverlök
  • 1
    citron
  • 1
    vitlöksklyfta
  • olivolja

Hollandaisesås

  • 2
    äggulor
  • 200g
    smör
  • 3msk
    flädervinäger
  • salt och peppar

Kafferub

  • 3tsk
    hela svartpepparkorn
  • 1tsk
    kummin
  • 2tsk
    korianderfrön
  • 1dl
    torkad kaffesump
  • 2msk
    paprikapulver
  • 2tsk
    vitlöksklyfta, hackad
  • 1tsk
    kakao
  • 2msk
    flingsalt
  • 2msk
    farinsocker

Så lagar du

Kafferub

  1. Rosta svartpeppar, kummin, vitlök och koriander i en het torr stekpanna i ca 3–4 minuter.
  2. Låt kryddorna svalna i morteln eller mixern och stöt/mixa dom sedan till ett fint pulver (kumminen är svår att stöta helt).
  3. Blanda i kaffet och resten av kryddorna.

Rotsellerin

  1. Skär loss rötter och blast från rotsellerin och lägg de åt sidan. Skrubba rotsellerin fri från jord.
  2. Smält smöret och pensla rotsellerin ordentligt runt om och rulla i kafferub, placera i ugnssäker form. Baka på 200 grader i nedre delen av ugnen i 1–2 timmar beroende på storlek (stick i den så du känner om den är mjuk.)
  3. Börja under tiden med salsan. Strimla ner en tredjedel av blasten fint, hacka silverlöken, vitlök och jalapeño fint och blanda ihop smaka upp salsan med zest/saft från citronen och salt och peppar.
  4. Ta hand om de grövre rötterna och skrubba dom ordentligt, stek i panna med rikligt mängd olja på medelvärme tills gyllene, lyft upp och låt torka på hushållspapper, krydda med salt och peppar.

Hollandaise

  1. Smält smöret i en kastrull på svag värme.
  2. Vispa ihop äggulor och flädervinäger i en kastrull på svag värme. Vispa kraftigt tills gulorna börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i en tunn stråle under ständig och kraftig vispning.
  3. Smaka av din hollandaisesås med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger.

Vid servering

Dela ner rotsellerin i lagom portionsbitar och servera med salsa hollandaise och de krispiga rötterna.

Dela det här receptet med dina vänner!