Bakad rotselleri med kafferub och fläderhollandaise

Publicerat:
2023-09-29Tillagningstid:
Ett roligt sätt att utforska hela rotselleriplantan med allt från blast till rötter. En perfekt rätt i skördetid när man kan köpa från sin lokal odlare eller skördemarknad.
Ingredienser
4portioner
- 1rotselleri med blast och rötter
- 50gsmör
- 1äpple
- 1jalapeño
- 1silverlök
- 1citron
- 1vitlöksklyfta
- olivolja
Hollandaisesås
- 2äggulor
- 200gsmör
- 3mskflädervinäger
- salt och peppar
Kafferub
- 3tskhela svartpepparkorn
- 1tskkummin
- 2tskkorianderfrön
- 1dltorkad kaffesump
- 2mskpaprikapulver
- 2tskvitlöksklyfta, hackad
- 1tskkakao
- 2mskflingsalt
- 2mskfarinsocker
Så lagar du
Kafferub
- Rosta svartpeppar, kummin, vitlök och koriander i en het torr stekpanna i ca 3–4 minuter.
- Låt kryddorna svalna i morteln eller mixern och stöt/mixa dom sedan till ett fint pulver (kumminen är svår att stöta helt).
- Blanda i kaffet och resten av kryddorna.
Rotsellerin
- Skär loss rötter och blast från rotsellerin och lägg de åt sidan. Skrubba rotsellerin fri från jord.
- Smält smöret och pensla rotsellerin ordentligt runt om och rulla i kafferub, placera i ugnssäker form. Baka på 200 grader i nedre delen av ugnen i 1–2 timmar beroende på storlek (stick i den så du känner om den är mjuk.)
- Börja under tiden med salsan. Strimla ner en tredjedel av blasten fint, hacka silverlöken, vitlök och jalapeño fint och blanda ihop smaka upp salsan med zest/saft från citronen och salt och peppar.
- Ta hand om de grövre rötterna och skrubba dom ordentligt, stek i panna med rikligt mängd olja på medelvärme tills gyllene, lyft upp och låt torka på hushållspapper, krydda med salt och peppar.
Hollandaise
- Smält smöret i en kastrull på svag värme.
- Vispa ihop äggulor och flädervinäger i en kastrull på svag värme. Vispa kraftigt tills gulorna börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i en tunn stråle under ständig och kraftig vispning.
- Smaka av din hollandaisesås med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger.
Vid servering
Dela ner rotsellerin i lagom portionsbitar och servera med salsa hollandaise och de krispiga rötterna.