Bakade lökar med sardellsmör

Bakade olika sorters lökar och sardellsmör ovanpå en grå rund stentallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett härligt lökgarnityr där sälta och umami balanserar fint mot den söta löken. Detta är en riktig smakexplosion. Allra roligast blir rätten om man blandar lökar i olika färg och form.

Ingredienser

4portioner

  • 800g
    blandad lök tex gul/röd lök, purjo, schallotten m.m
  • 3msk
    olivolja
  • 1tsk
    salt
  • 100g
    smör
  • 5st
    sardeller, filéer i olja
  • 1st
    citron
  • 1knippa(or)
    persilja
  • salt och peppar

Så lagar du

Sätt ugnen på 225°C.

1. Låt smöret bli rumsvarmt (kör smöret eventuellt försiktigt i mikron så det blir mjukt). 

2. Hacka sardellerna och persiljan fint.

3. Blanda sardellerna med smöret och krydda upp med citroncest och lite saft, salt och peppar.

4. Rulla in i smörpapper till en rulle och stoppa i frysen. 

5. Skala och halvera eller klyfta löken beroende på storlek. Lägg på en plåt och blanda med olja och salt. Baka i mitten av ugnen ca 30 minuter tills den är härligt rostad och har börjat karamellisera sig lite.

6. Ta ut löken och servera direkt med rivet sardellsmör på toppen
 

Dela det här receptet med dina vänner!