Bakade lökar med sardellsmör

Publicerat:
2023-04-25Tillagningstid:
Ett härligt lökgarnityr där sälta och umami balanserar fint mot den söta löken. Detta är en riktig smakexplosion. Allra roligast blir rätten om man blandar lökar i olika färg och form.
Ingredienser
4portioner
- 800gblandad lök tex gul/röd lök, purjo, schallotten m.m
- 3mskolivolja
- 1tsksalt
- 100gsmör
- 5stsardeller, filéer i olja
- 1stcitron
- 1knippa(or)persilja
- salt och peppar
Så lagar du
Sätt ugnen på 225°C.
1. Låt smöret bli rumsvarmt (kör smöret eventuellt försiktigt i mikron så det blir mjukt).
2. Hacka sardellerna och persiljan fint.
3. Blanda sardellerna med smöret och krydda upp med citroncest och lite saft, salt och peppar.
4. Rulla in i smörpapper till en rulle och stoppa i frysen.
5. Skala och halvera eller klyfta löken beroende på storlek. Lägg på en plåt och blanda med olja och salt. Baka i mitten av ugnen ca 30 minuter tills den är härligt rostad och har börjat karamellisera sig lite.
6. Ta ut löken och servera direkt med rivet sardellsmör på toppen