”Bananmat” med karamell, rom och vispad grädde

Publicerat:
2025-04-08Ingredienser
4portioner
Flamberade bananer
- 4stlite gröna bananer, inte för stora, (om bananerna är väldigt stora, så använd endast 2 st)
- 75gljust rörsocker
- salt
- 30gsmör
- lite limejuice
- 1dlrom
Marinerade bananer
- 2stmindre och svagt gröna bananer
- Saft och skal från 2 limefrukter
- 75gljust rörsocker
Till servering
- 4skiva(or)briochebröd eller lättrostat bröd
- 40gsmör till stekning
- 1½dlvispgrädde (vispad till vispad grädde)
- frön av 1 vaniljstång
- 1stlime
- 60gmörk choklad att riva
Så lagar du
Marinerade bananer
- Blanda limejuice, rivet limeskal och rörsocker, rör om så att det mesta av sockret löser sig.
- Skär de gröna bananerna i grova skivor och marinera dem i limesaften.
- Låt dem ligga i blöt i minst 30 minuter men gärna några timmar i kylen.
Flamberade bananer
- Halvera bananerna på längden.
- Häll sockret i ett lager på en tjockbottnad panna (som rymmer 8 halva bananer) och låt sockret karamelliseras tills det är brunt, tillsätt smöret och låt det smälta.
- Lägg bananerna med skärytan nedåt.
- Karamellisera dem och skopa kolasåsen över dem medan de lagas.
- Efter cirka 4-5 minuter är de gyllene, de ska vara kokta men inte helt mosiga.
- Tillsätt nu limejuice och rom och skaka i pannan, sätt eventuellt eld på alkoholen (om det finns publik och du vill imponera), men se upp för lågan!
- Håll dem varma till servering.
Grädden
- Vispa grädden till önskad konsistens med vaniljfrön och limeskal.
- Stek brödet i smör i en stekpanna tills det är gyllenbrunt och krispigt på båda sidor.
- Bred ut de flamberade bananerna ovanpå de stekta brödskivorna, lägg de marinerade bananerna ovanpå.
- Toppa bananerna med en klick vispad grädde. Riv mörk choklad över rätten innan servering.
OBS: vispad grädde kan såklart bytas ut mot vaniljglass istället.