”Bananmat” med karamell, rom och vispad grädde

En tallrik med en rostad macka med flamberad banan, marinerad banan och grädde som garnerats med riven choklad.

Ingredienser

4portioner

Flamberade bananer

  • 4st
    lite gröna bananer, inte för stora, (om bananerna är väldigt stora, så använd endast 2 st)
  • 75g
    ljust rörsocker
  • salt
  • 30g
    smör
  • lite limejuice
  • 1dl
    rom

Marinerade bananer

  • 2st
    mindre och svagt gröna bananer
  • Saft och skal från 2 limefrukter
  • 75g
    ljust rörsocker

Till servering

  • 4skiva(or)
    briochebröd eller lättrostat bröd
  • 40g
    smör till stekning
  • dl
    vispgrädde (vispad till vispad grädde)
  • frön av 1 vaniljstång
  • 1st
    lime
  • 60g
    mörk choklad att riva

Så lagar du

Marinerade bananer 

  1. Blanda limejuice, rivet limeskal och rörsocker, rör om så att det mesta av sockret löser sig. 
  2. Skär de gröna bananerna i grova skivor och marinera dem i limesaften. 
  3. Låt dem ligga i blöt i minst 30 minuter men gärna några timmar i kylen.

 

Flamberade bananer 

  1. Halvera bananerna på längden. 
  2. Häll sockret i ett lager på en tjockbottnad panna (som rymmer 8 halva bananer) och låt sockret karamelliseras tills det är brunt, tillsätt smöret och låt det smälta. 
  3. Lägg bananerna med skärytan nedåt. 
  4. Karamellisera dem och skopa kolasåsen över dem medan de lagas. 
  5. Efter cirka 4-5 minuter är de gyllene, de ska vara kokta men inte helt mosiga. 
  6. Tillsätt nu limejuice och rom och skaka i pannan, sätt eventuellt eld på alkoholen (om det finns publik och du vill imponera), men se upp för lågan!  
  7. Håll dem varma till servering.

 

Grädden

  1. Vispa grädden till önskad konsistens med vaniljfrön och limeskal. 
  2. Stek brödet i smör i en stekpanna tills det är gyllenbrunt och krispigt på båda sidor. 
  3. Bred ut de flamberade bananerna ovanpå de stekta brödskivorna, lägg de marinerade bananerna ovanpå. 
  4. Toppa bananerna med en klick vispad grädde. Riv mörk choklad över rätten innan servering.
    OBS: vispad grädde kan såklart bytas ut mot vaniljglass istället.
     

Dela det här receptet med dina vänner!