Gravad sill med fläder och citron med gräddfil och färskpotatis

Två tallrikar med gravad sill och färskpotatis. På den främre tallriken, som är i fokus, har sillen garnerats med en fläderblomma.

Publicerat:

Tillagningstid:

Sill är en traditionell klassiker i det svenska och danska köket. Här får du en ljus och somrig version med fläder, citron och färskpotatis. Enkelt men fullt av smak – perfekt för lunchbordet eller en mysig sommarmiddag.

Ingredienser

4portioner

  • 8-9
    filéer skurna av hel saltad sill
  • ½dl
    ättiksprit 12%
  • 1dl
    färskpressad citronsaft
  • 275g
    socker
  • 3 ½dl
    vatten
  • 1tsk
    svartpepparkorn
  • 2tsk
    senapsfrön
  • 4tsk
    korianderfrön
  • 2st
    hela kryddnejlikor
  • 1st
    liten chili
  • 1st
    stor lök, skalad och skivad
  • 2st
    citroner (zestet)
  • 10-12st
    blomklasar fläder
  • 1st
    syltburk på 1500-2000ml

Till servering

  • 500g
    färskpotatis
  • 3-4st
    stjälkar färsk libbsticka
  • 1msk
    salt (en stor matsked)
  • 75g
    smör till potatisen
  • 1st
    stor rödlök
  • 1knippa(or)
    gräslök
  • 150g
    crème fraiche 38%
  • eventuellt lite färska fläderblommor och dill

Så lagar du

Vattning av sillfiléer

  1. Du kan flå och filéa hela sillen själv, eller låta fiskhandlaren göra det. 
  2. Skala bort det tunna skinnet från filéerna. 
  3. Skölj filéerna i kallt vatten och låt dem sedan ligga i en stor skål med iskallt vatten i ca 1 timme. 
  4. Detta kan göras medan saltlaken till sillen kokar och ställs på kylning. 
  5. Saltlaken drar ut ytterligare salt ur filéerna, så det är därför inte nödvändigt att blötlägga dem längre än ungefär en timme. 

 

Marinad

  1. Tillsätt alla ingredienser till inläggningslagen, minus lök- och fläderblommorna. 
  2. Koka upp och koka lugnt i 5 minuter. 
  3. Ta kastrullen från värmen och lägg på lökringar och fläder.  
  4. Låt sedan saltlaken svalna. 
  5. Lägg sillen i en skållad inläggningsburk. 
  6. Häll över den kalla och avsvalnade saltlaken. 
  7. Ställ in den i kylen och låt sillen ligga i blöt i saltlaken i minst en vecka och helst 2 veckor innan servering. 

De kommer att hålla MINST 6 veckor, täckta av denna saltlake, i kylen. 

 

Servering

  1. Koka upp färskpotatisen med salt och libbsticka. 
  2. Lägg smöret i en kastrull och värm det tills det blir brunt och fräser. 
  3. Vispa i smöret och stäng av värmen när smöret är ljusbrunt och luktar nötigt. 
  4. Vänd ner den varma potatisen i det brynta smöret precis innan servering. 
  5. Finhacka gräslöken och skär rödlöken i tunna skivor. 
  6. Ta upp sillfiléerna ur inläggningen, låt dem rinna av och skär dem i mindre bitar. 
  7. Servera sillen med potatis, en rejäl klick gräddfil, gräslök, rödlök och eventuellt lite färska fläderblommor och dill. Servera genast! 

 

Dela det här receptet med dina vänner!