Gravad sill med fläder och citron med gräddfil och färskpotatis

Publicerat:
2025-05-08Tillagningstid:
Sill är en traditionell klassiker i det svenska och danska köket. Här får du en ljus och somrig version med fläder, citron och färskpotatis. Enkelt men fullt av smak – perfekt för lunchbordet eller en mysig sommarmiddag.
Ingredienser
4portioner
- 8-9filéer skurna av hel saltad sill
- ½dlättiksprit 12%
- 1dlfärskpressad citronsaft
- 275gsocker
- 3 ½dlvatten
- 1tsksvartpepparkorn
- 2tsksenapsfrön
- 4tskkorianderfrön
- 2sthela kryddnejlikor
- 1stliten chili
- 1ststor lök, skalad och skivad
- 2stcitroner (zestet)
- 10-12stblomklasar fläder
- 1stsyltburk på 1500-2000ml
Till servering
- 500gfärskpotatis
- 3-4ststjälkar färsk libbsticka
- 1msksalt (en stor matsked)
- 75gsmör till potatisen
- 1ststor rödlök
- 1knippa(or)gräslök
- 150gcrème fraiche 38%
- eventuellt lite färska fläderblommor och dill
Så lagar du
Vattning av sillfiléer
- Du kan flå och filéa hela sillen själv, eller låta fiskhandlaren göra det.
- Skala bort det tunna skinnet från filéerna.
- Skölj filéerna i kallt vatten och låt dem sedan ligga i en stor skål med iskallt vatten i ca 1 timme.
- Detta kan göras medan saltlaken till sillen kokar och ställs på kylning.
- Saltlaken drar ut ytterligare salt ur filéerna, så det är därför inte nödvändigt att blötlägga dem längre än ungefär en timme.
Marinad
- Tillsätt alla ingredienser till inläggningslagen, minus lök- och fläderblommorna.
- Koka upp och koka lugnt i 5 minuter.
- Ta kastrullen från värmen och lägg på lökringar och fläder.
- Låt sedan saltlaken svalna.
- Lägg sillen i en skållad inläggningsburk.
- Häll över den kalla och avsvalnade saltlaken.
- Ställ in den i kylen och låt sillen ligga i blöt i saltlaken i minst en vecka och helst 2 veckor innan servering.
De kommer att hålla MINST 6 veckor, täckta av denna saltlake, i kylen.
Servering
- Koka upp färskpotatisen med salt och libbsticka.
- Lägg smöret i en kastrull och värm det tills det blir brunt och fräser.
- Vispa i smöret och stäng av värmen när smöret är ljusbrunt och luktar nötigt.
- Vänd ner den varma potatisen i det brynta smöret precis innan servering.
- Finhacka gräslöken och skär rödlöken i tunna skivor.
- Ta upp sillfiléerna ur inläggningen, låt dem rinna av och skär dem i mindre bitar.
- Servera sillen med potatis, en rejäl klick gräddfil, gräslök, rödlök och eventuellt lite färska fläderblommor och dill. Servera genast!