Gravad sill med grön örtkräm och ägg på rågbröd

Två tallrikar med gravad sill och färskpotatis. På den främre tallriken, som är i fokus, har sillen garnerats med en fläderblomma.

Publicerat:

Tillagningstid:

Sill är en traditionell klassiker i det svenska och danska köket. Här får du en krämig version med grön örtkräm och ägg på rågbröd. Enkelt men fullt av smak – perfekta för lunchbordet eller en mysig sommarmiddag.

Ingredienser

4portioner

Grön majonnäs

  • 1dl
    dillkvistar
  • ½dl
    finhackad gräslök
  • dl
    olja
  • 1st
    litet ägg (storlek S)
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1msk
    citronsaft
  • ½tsk
    salt, nymalen peppar

Örtkräm

  • 2dl
    av den gröna majonnäsen
  • 1dl
    gräddfil 38%
  • 1st
    kålrot, skuren i små tärningar på 0,5 cm
  • 80g
    inlagd grön tomat eller gurka - finhackad
  • 1st
    schalottenlök, finhackad
  • 3msk
    finhackad dill
  • ½ - 1msk
    citronsaft
  • salt och nymalen peppar

Till servering

  • 4st
    hela marinerade sillfiléer halverade
  • 2st
    ägg (storlek L)
  • 2msk
    kapris
  • 4skiva(or)
    rågbröd
  • 1st
    rödlök, finhackad
  • 1dl
    dillkvistar
  • möjligen några gräslöksblommor

Så lagar du

Grön majonnäs

  1. Blanda gräslök och dill med oljan tills den är grön och jämn och ställ åt sidan. 
  2. Vispa ut hela ägget, i ett högt stavmixerglas eller cylindriskt litermått. 
  3. Tillsätt senap, vinäger, peppar och salt. 
  4. Tillsätt slutligen den gröna oljan, låt den gå i 30 sekunder. 
  5. Lyft försiktigt stavmixern i mixerglaset när den ligger på botten, sätt på den och låt den gå i minst 15 sekunder tills oljan och äggen har samlats till en majonnäs. 
  6. Lyft försiktigt stavmixern upp och mixa allt till en jämn homogen konsistens.  
  7. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft. 

Örtkräm 

  1. Lägg majonnäs, gräddfil, tärnad kålrot, grön tomat, schalottenlök och dill i en skål, blanda ihop och krydda med citronsaft, salt och peppar.  
  2. Klappa sillfiléerna torra med hushållspapper och vänd ner dem i örtkrämen. 

 

Äggen

  1. Lägg äggen i kokande vatten och koka dem i 9 minuter. 
  2. Kyl dem i kallt vatten och skala dem. 

 

Servering

  1. Lägg den krämiga sillen på rågbrödet
  2. Lägg finhackad rödlök och kapris ovanpå. 
  3. Garnera med dill och gräslöksblommor.

 

Dela det här receptet med dina vänner!