Gravad sill med grön örtkräm och ägg på rågbröd

Publicerat:
2025-05-08Tillagningstid:
Sill är en traditionell klassiker i det svenska och danska köket. Här får du en krämig version med grön örtkräm och ägg på rågbröd. Enkelt men fullt av smak – perfekta för lunchbordet eller en mysig sommarmiddag.
Ingredienser
4portioner
Grön majonnäs
- 1dldillkvistar
- ½dlfinhackad gräslök
- 2½dlolja
- 1stlitet ägg (storlek S)
- 1mskdijonsenap
- 1mskcitronsaft
- ½tsksalt, nymalen peppar
Örtkräm
- 2dlav den gröna majonnäsen
- 1dlgräddfil 38%
- 1stkålrot, skuren i små tärningar på 0,5 cm
- 80ginlagd grön tomat eller gurka - finhackad
- 1stschalottenlök, finhackad
- 3mskfinhackad dill
- ½ - 1mskcitronsaft
- salt och nymalen peppar
Till servering
- 4sthela marinerade sillfiléer halverade
- 2stägg (storlek L)
- 2mskkapris
- 4skiva(or)rågbröd
- 1strödlök, finhackad
- 1dldillkvistar
- möjligen några gräslöksblommor
Så lagar du
Grön majonnäs
- Blanda gräslök och dill med oljan tills den är grön och jämn och ställ åt sidan.
- Vispa ut hela ägget, i ett högt stavmixerglas eller cylindriskt litermått.
- Tillsätt senap, vinäger, peppar och salt.
- Tillsätt slutligen den gröna oljan, låt den gå i 30 sekunder.
- Lyft försiktigt stavmixern i mixerglaset när den ligger på botten, sätt på den och låt den gå i minst 15 sekunder tills oljan och äggen har samlats till en majonnäs.
- Lyft försiktigt stavmixern upp och mixa allt till en jämn homogen konsistens.
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft.
Örtkräm
- Lägg majonnäs, gräddfil, tärnad kålrot, grön tomat, schalottenlök och dill i en skål, blanda ihop och krydda med citronsaft, salt och peppar.
- Klappa sillfiléerna torra med hushållspapper och vänd ner dem i örtkrämen.
Äggen
- Lägg äggen i kokande vatten och koka dem i 9 minuter.
- Kyl dem i kallt vatten och skala dem.
Servering
- Lägg den krämiga sillen på rågbrödet
- Lägg finhackad rödlök och kapris ovanpå.
- Garnera med dill och gräslöksblommor.