Gnocchi på nässlor med sparris och brynt salviasmör

En tallrik med gröna gnocchis och grön sparris som toppats med riven parmesan.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gnocchi är i grunden enkel mat gjord på grundläggande ingredienser som de flesta alltid har i köket - potatis, mjöl, ägg och lite ost. Men som med allt enkelt krävs det uppmärksamhet för att få smaken och konsistensen precis rätt. I gnocchin tillsätts här nässlor, vilket ger små gröna glitter i den mjuka gnocchin och en fin, lätt örtig smak. Muskotnöt är alltid ett måste, och serverad med krispig grön sparris och brynt smör med salvia är detta något av det godaste jag kan äta på våren.

Ingredienser

4portioner

Gnocchi

  • 1kg
    skalad potatis
  • 340g
    vetemjöl
  • 1st
    ägg
  • 10g
    salt
  • 60g
    parmesan
  • 2msk
    olivolja
  • ¼ st
    riven muskotnöt
  • 125g
    nässelskott eller färsk blancherad spenat
  • nymalen peppar

Brynt salviasmör

  • 80g
    smör
  • 20-25
    färska salviablad
  • citronsaft

Servering

  • 4msk
    olivolja
  • 12st
    gröna sparris
  • 60g
    parmesan
  • salt och nymalen peppar
  • 1-2st
    citroner (zestet)

Så lagar du

Gnocchi

  1. Skala potatisen och koka den i ca 20-25 minuter tills den är helt mjuk. 
  2. Blanchera spenat och/eller nässlor i kokande vatten i 2 minuter, lägg dem i en skål med kallt vatten med en hålslev och krama sedan ut allt vatten ur nässlorna eller spenaten. 
  3. Lägg den sedan i en kökshandduk och vrid, så hårt du kan, ur det sista vattnet ur nässlorna eller spenaten. 
  4. Lägg nässlorna/spenaten i en mixer eller matberedare och kör till en grov puré. 
  5. Mosa potatisen genom att lägga den i en potatispress eller genom en grovmaskig sil. 
  6. Lägg potatismassan på bordet i en hög, forma ett hål i moset och tillsätt nässel/spenatpuré, sedan ägg, mjöl, parmasan, salt, olivolja och riven muskotnöt. 
  7. Knåda ihop allt ordentligt till en jämn deg och låt den sedan vila i ca 30 minuter.  
  8. Strö lite mjöl på köksbänken. 
  9. Dela degen i mindre bitar och kavla ut varje bit till en avlång korv med tjockleken av ett finger. 
  10. Skär sedan korvarna i 2-3 cm långa bitar och rulla ihop dem mot en gaffel eller en räfflad träskiva, så att de får skåror. 
  11. Strö mjöl på en plåt och lägg de förrullade gnocchin på plåten tills de ska kokas.  

 

Brynt salviasmör 

  1. Gör i ordning smöret innan du tillagar gnocchin. 
  2. Lägg smör i en liten kastrull och värm det ordentligt tills det fräser av och luktar hasselnötter. 
  3. Tillsätt salviabladen och låt dem steka i 1 min. 

 

Strax före servering 

  1. Koka gnocchin i cirka 3-4 minuter i en stor kastrull med kokande lättsaltat vatten. 
  2. Plocka upp dem med en hålslev och lägg på en tallrik eller i en panna. 

 

Servering 

  1. Bryt ändarna på den gröna sparrisen och skär dem i 3 cm långa bitar. 
  2. Stek dem i olivolja och smaka av med salt och peppar. 
  3. Lägg gnocchi i stekjärnet med  sparrisen, vänd dem med 1/3 av salviasmöret och krydda med lite citronsaft. 
  4. Bred ut gnocchin och sparrisen på tallrikar.
  5. Toppa med det varma brynta salviasmöret.
  6. Strö på riven parmesan och citronskal. 
  7. Servera direkt!  

Dela det här receptet med dina vänner!