Bang bang kyckling

Publicerat:
2023-09-13Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Chiliolja
- 1/4stgul lök
- 2klyfta(or)vitlök
- 1stsalladslök
- 1dlrapsolja
- 0,5mskgrovhackad ingefära
- 2tskrostad lök
- 1ststjärnanis
- 1stkanelstång
- 1stlagerblad
- 0,5dlmilda torkade chiliflakes
- 2tsksesamolja
- 2tskjapansk soja
- 0,5tsksalt
Kyckling
- 5stsalladslökar
- 6dlvatten
- 1tsksalt
- 2cmskalad, skivad ingefära
- 400gkycklingfilé
- 1stgurka
- 1knippa(or)sockerärtor
- 1stpakchoi
- 3mskjapansk soja
- 1,5mskchinkiang- eller risvinäger
- 1,5mskströsocker
- 1,5msksesamolja
- 1 tskmortlad sichuan peppar
- 1mskrostade sesamfrön
- 4stportioner ris
Så lagar du
Chiliolja:
1. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka salladslöken.
2. Värm oljan på svag värme tillsammans med lök, vitlök, ingefära, salladslök, stjärnanis, kanel och lagerblad. Låt sjuda 5–10 minuter på svag värme tills oljan fått smak och löken brynts.
3. Lägg chiliflakes, rostad lök, sesamolja, soja och salt i en metallbunke. Sila ner den varma oljan försiktigt. Blanda och låt svalna.
Kyckling:
4. Skär salladslöken i bitar. Koka upp vatten, salt, ingefära och salladslök. Lägg ner kycklingen och låt sjuda 10–12 minuter eller tills den har en innertemperatur på 72°C. Lyft upp kycklingen och låt svalna. Spara buljongen.
5. Koka riset.
6. Skär gurkan, pakchoi och sockerärtor i tunna stavar. Skiva salladslöken tunt.
7. Blanda 1,5 dl av kycklingbuljongen med soja, vinäger, socker, sesamolja, 2 msk chiliolja, sichuan peppar, sesamfrön och salladslöken.
8. Använd en kavel eller liknande och banka kycklingfiléerna så de blir långa strimlor. Blanda kycklingen med de strimlade grönsakerna och såsen.
9. Servera med ris.
För mer hetta så tillsätt bara mer av chilioljan och det som blir över av oljan förvarar du bara i kylskåp så blir det riktigt enkelt nästa gång du vill laga denna rätt och lita på mig det kommer du vilja.