Bang bang kyckling

Kyckling, tallrik, grönt

Publicerat:

Tillagningstid:

Den perfekta instegsrätten om du börjat intressera dig för att laga kinesiskt från Sichuan och en riktig räddare i nöden på vardagar som både barn och vuxna gillar.

Ingredienser

4portioner

Chiliolja

  • 1/4st
    gul lök
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    salladslök
  • 1dl
    rapsolja
  • 0,5msk
    grovhackad ingefära
  • 2tsk
    rostad lök
  • 1st
    stjärnanis
  • 1st
    kanelstång
  • 1st
    lagerblad
  • 0,5dl
    milda torkade chiliflakes
  • 2tsk
    sesamolja
  • 2tsk
    japansk soja
  • 0,5tsk
    salt

Kyckling

  • 5st
    salladslökar
  • 6dl
    vatten
  • 1tsk
    salt
  • 2cm
    skalad, skivad ingefära
  • 400g
    kycklingfilé
  • 1st
    gurka
  • 1knippa(or)
    sockerärtor
  • 1st
    pakchoi
  • 3msk
    japansk soja
  • 1,5msk
    chinkiang- eller risvinäger
  • 1,5msk
    strösocker
  • 1,5msk
    sesamolja
  • 1 tsk
    mortlad sichuan peppar
  • 1msk
    rostade sesamfrön
  • 4st
    portioner ris

Så lagar du

Chiliolja: 

1. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka salladslöken.

2. Värm oljan på svag värme tillsammans med lök, vitlök, ingefära, salladslök, stjärnanis, kanel och lagerblad. Låt sjuda 5–10 minuter på svag värme tills oljan fått smak och löken brynts.

3. Lägg chiliflakes, rostad lök, sesamolja, soja och salt i en metallbunke. Sila ner den varma oljan försiktigt. Blanda och låt svalna.

Kyckling: 
4. Skär salladslöken i bitar. Koka upp vatten, salt, ingefära och salladslök. Lägg ner kycklingen och låt sjuda 10–12 minuter eller tills den har en innertemperatur på 72°C. Lyft upp kycklingen och låt svalna. Spara buljongen.

5. Koka riset.

6. Skär gurkan, pakchoi och sockerärtor i tunna stavar. Skiva salladslöken tunt.

7. Blanda 1,5 dl av kycklingbuljongen med soja, vinäger, socker, sesamolja, 2 msk chiliolja, sichuan peppar, sesamfrön och salladslöken.

8. Använd en kavel eller liknande och banka kycklingfiléerna så de blir långa strimlor. Blanda kycklingen med de strimlade grönsakerna och såsen.

9. Servera med ris.

För mer hetta så tillsätt bara mer av chilioljan och det som blir över av oljan förvarar du bara i kylskåp så blir det riktigt enkelt nästa gång du vill laga denna rätt och lita på mig det kommer du vilja.

 

Dela det här receptet med dina vänner!