Biff á la Lindström

Publicerat:
2025-02-26Tillagningstid:
En riktig svensk klassiker med mycket smak. I stället för brysselkål kan du servera haricots verts vid sidan om.
Ingredienser
6portioner
- 4mskströbröd
- 1dlvatten
- 1mskpotatismjöl
- 1½tsksalt
- ½tsknymald svartpeppar
- 500gnötfärs (eller annan färs)
- 1stägg
- 1stgul lök (50 g)
- 1½dlfinhackade eller riven inlagd rödbeta (ca 100 g)
- 2msksmå kapris
Pepparrotskräm
- 2dlcrème fraiche eller gräddfil
- 1-2mskfinriven pepparrot
- 1-2krmsalt
Tillbehör
- 900gsmå delikatesspotatisar
- 500gbrysselkål
- riven pepparrot
- persilja
Så lagar du
- Sätt ugnen på 225°.
- Tvätta potatisen och halvera den eller skär i klyftor.
- Blanda potatisen med olja och salt.
- Fördela potatisen i en långpanna med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen 15 minuter.
- Ansa under tiden brysselkålen och blanda ner dem med potatisen och fortsätt och steka i ytterligare 15 minuter tills potatisen och kålen är mjuk och fått lite färg.
- Blanda ströbröd, vatten, potatismjöl, salt och peppar. Låt svälla 10 minuter.
- Blanda ner färsen och ägget i ströbrödsblandningen.
- Skala och finriv löken, riv eller finhacka rödbetorna. Hacka även kaprisen om de inte är små.
- Blanda ner alltsammans i färsen och rör samman tills färsen hänger ihop.
- Forma 12 biffar med vattensköljda händer och lägg dem på en våt skärbräda.
- Hetta upp smör och stek biffarna på medelvärme på båda sidor tills de är precis genomsteka.
- Vispa crème fraichen tjock om du använder crème fraiche. Först blir den tunn och sedan tjocknar den. Smaka av med finriven pepparrot och lite salt. Använder du gräddfil rör du bara försiktigt ner pepparrot och salt i gräddfilen.
Servera biffarna med potatis, brysselkål och pepparrotskräm. Servera gärna lite extra pepparrotskräm till.