Bredbar leverpastej

Bredbar leverpastej i burk.

Publicerat:

Att göra leverpastej hemma i köket är inte så svårt men det tar lite tid. Här kan du prova ett ganska enkelt recept på leverpastej. Receptet blir 4–5 burkar.

Ingredienser

  • 500g
    grislever eller ungnöt (putsad)
  • 1
    gul lök, finhackad
  • smör till stekning
  • 25g
    ansjovisfiléer (3–4 st)
  • 200g
    bog eller karré av gris, benfri
  • 3
    ägg
  • 1dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    torkad mejram
  • 2 ½tsk
    salt
  • ½tsk
    nymalen svartpeppar
  • 2 ½dl
    vispgrädde

Så lagar du

  1. Värm ugnen till 125˚. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs löken blank och genomskinlig på låg värme. Låt den svalna.
  2. Skär levern i centimeterstora bitar. Skär ansjovisfiléerna och köttet i små bitar. Lägg dem i matberedarens skål tillsammans med lök, ägg, mjöl, smör och kryddor. Kör maskinen med kniv och tillsätt grädden i en tunn stråle genom matarröret. Mixa tills smeten är slät.
  3. Stek ett prov av smeten i smör i en stekpanna, smaka av och justera kryddningen med salt och kryddor.
  4. Häll pastejsmeten i smorda ugnssäkra glasburkar och ställ dem i en långpanna. Fyll på med vatten och grädda pastejerna i vattenbad till en innertemperatur på 72˚, cirka 1,5 timme.
  5. Låt svalna och kyl den sedan.

Tips

Om du vill konservera leverpastej ska du baka den i steriliserade glasburkar och sätta på locken direkt pastejen kommer ut ur ugnen. Leverpastej går också bra att frysa in, men då skall du välja andra burkar, till exempel folieformar.

Vill du ha ett köttfritt alternativ till leverpastej kan du testa Anders linspastej. Den är ännu enklare att tillaga men minst lika god.

Dela det här receptet med dina vänner!