Bruna bönor på svenskt vis

En grön tallrik med bruna bönor och falukorv samt fläsk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassiska bruna bönor får sin karaktäristiska sötsyrliga smak av sirap och ättiksprit. Viktigt att smaka av så att du får den rätta balansen mellan sötma och syra. Stekt fläsk och falukorv är klassiska tillbehör. Potatis kan även serveras till. För den som vill ha det vegetariskt är potatis ett utmärkt och gott tillbehör.

Ingredienser

6portioner

  • 1paket
    torkade bruna bönor (450-500 g)
  • vatten till blötläggning
  • 9-10dl
    vatten till kokning
  • 1tsk
    salt
  • 2-3msk
    sirap
  • 1-2msk
    ättiksprit
  • salt

Tillbehör

  • hackad persilja
  • stekt rimmat fläsk och stekt falukorv
  • ev. kokt potatis

Så lagar du

  1. Skölj bönorna och blötlägg dem i rikligt med kallt vatten i minst 12 timmar. Byt eventuellt blötläggningsvatten någon gång.
  2. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj av bönorna och låt dem rinna av.
  3. Lägg dem i en stor gryta och häll på 9 dl vatten. Koka upp och skumma. Salta 1 tsk. 
  4. Sjud under lock 45 minuter–1 timme tills bönorna känns mjuka. Koka utan lock mot slutet om det är för mycket vätska eller tillsätt lite mer vatten. 
  5. Smaka av med salt, sirap och ättikssprit. 
  6. Om det är för tunn vätska red av med 1 msk potatismjöl utrörd i lite vatten. Men om du inte ska äta direkt kan du vänta med detta eftersom de tjocknar när de står.
  7. Stek rimmat fläsk och falukorv i skivor. 
  8. Värm bönorna och strö över lite hackad persilja och servera till fläsket och korven. 
     

Den som vill serverar också kokt potatis till.

Dela det här receptet med dina vänner!