Carciofi alla Romana - Kronärtskockor på Romerskt vis

Publicerat:
2023-08-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 9stsmå, färska kronärtskockor
- 1stcitroner
- 2stvitlöksklyftor
- 0,5kruk(or)kruka bladpersilja eller oregano
- 0,5kruk(or)mynta
- 1tskhavssalt
- 1krmnymald svartpeppar
- 1dlolivolja
- 2dlvitt vin
Så lagar du
1, Fyll en stor bunke med vatten och pressa i saften från 1 citron.
2, Skölj kronärtskockorna. Bryt av stjälken och dra med de grova trådarna.
3, Ansa kronärtskockorna genom att bryta bort de yttersta hårda bladen tills du kommer in till de mjälla ljusgröna bladen. Skär av de vassa topparna och ansa stjälken något. Lägg i citronvattnet och fortsätt med resten av skockorna
4, Mortla vitlöken tillsammans med havssalt, hackad bladpersilja/oregano och mynta. Tillsätt ca 2 matskedar olivolja och blanda om.
5, Låt kronärtskockorna rinna av ordentligt. Tryck in kryddblandningen mellan bladen.
6, Hetta upp olivolja i en liten kastrull. Lägg skockorna, med huvudet neråt i oljan och stek i 3 – 4 minuter. Tillsätt vitt vin så det går upp ca 2 – 3 cm i kastrullen. Lägg på ett lock och täck sedan kastrullen ordentligt, använd gärna plastfolie eller ”täta” locket med en kökshandduk.
7, Låt skockorna sjuda i vinet i cirka 50 – 60 minuter. Bladen ska vara lätta att lossa.
8, Smaka av med salt och svartpeppar!
Ät med en god ost eller några skivor chark, som t.ex coppa och ett gott bröd.