Carciofi alla Romana - Kronärtskockor på Romerskt vis

kronärtskocka, mynta, olivolja

Publicerat:

Tillagningstid:

Rom är kronärtskockans huvudstad! Res dit i april - maj och frossa i dessa ljuvliga tistlar. På romerskt vis kallar man rätten där man låter kronärtskockan ångas i vin. En smörigt len rätt som man kan äta till lunch lite bröd och några skivor skinka till eller som en förrätt. Traditionellt använder man en variant som heter Mammole till denna rätt men även ”carciofini” funkar. De ska vara späda och fina!

Ingredienser

4portioner

  • 9st
    små, färska kronärtskockor
  • 1st
    citroner
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 0,5kruk(or)
    kruka bladpersilja eller oregano
  • 0,5kruk(or)
    mynta
  • 1tsk
    havssalt
  • 1krm
    nymald svartpeppar
  • 1dl
    olivolja
  • 2dl
    vitt vin

Så lagar du

1, Fyll en stor bunke med vatten och pressa i saften från 1 citron.

2, Skölj kronärtskockorna. Bryt av stjälken och dra med de grova trådarna.

3, Ansa kronärtskockorna genom att bryta bort de yttersta hårda bladen tills du kommer in till de mjälla ljusgröna bladen. Skär av de vassa topparna och ansa stjälken något. Lägg i citronvattnet och fortsätt med resten av skockorna 

4, Mortla vitlöken tillsammans med havssalt, hackad bladpersilja/oregano och mynta. Tillsätt ca 2 matskedar olivolja och blanda om.

5, Låt kronärtskockorna rinna av ordentligt. Tryck in kryddblandningen mellan bladen.

6, Hetta upp olivolja i en liten kastrull. Lägg skockorna, med huvudet neråt i oljan och stek i 3 – 4 minuter. Tillsätt vitt vin så det går upp ca 2 – 3 cm i kastrullen. Lägg på ett lock och täck sedan kastrullen ordentligt, använd gärna plastfolie eller ”täta” locket med en kökshandduk.

7, Låt skockorna sjuda i vinet i cirka 50 – 60 minuter. Bladen ska vara lätta att lossa.

8, Smaka av med salt och svartpeppar!

Ät med en god ost eller några skivor chark, som t.ex coppa och ett gott bröd.

Dela det här receptet med dina vänner!