Grillad lammentrecôt

Publicerat:
2025-05-14Tillagningstid:
En saftig och smakrik grillrätt med lammentrecôte, kryddad med kummin, koriander, chilipulver och citron – perfekt för grillen.
Servera gärna med en fräsch och smakrik sallad och chermoula.
Ingredienser
4portioner
- 2stlammentrecôtes
- 1tskkummin (mald)
- 1mskkoriander (mald)
- ½tskchilipulver (justera mängden efter önskad hetta)
- 2stvitlöksklyftor (finhackade eller pressade)
- 2mskolivolja
- saft och zest från 1 ekologisk citron
- salt och peppar (efter smak)
Topping
- färsk mynta
- färsk koriander
Chermoulasås
- 2½dlpersilja (färsk, hackad)
- 2½dlkoriander (färsk, hackad)
- 1-2stvitlöksklyftor (finhackade)
- 1tskkoriander (mald)
- 1tskchiliflakes
- ½tskpaprika (mald)
- ½tskmalen ingefära
- ½tsksalt
- 1stcitron (zest och saft)
- 2dlolivolja
- 3dlturkisk yoghurt
- sumac
Så lagar du
Marinera lammet
- Krydda lammet med salt och peppar.
- Blanda olja, kryddorna, vitlök, citronzest och citronsaft i en skål
- Gnid in pastan över lammet och låt stå i 30 minuter.
- Värm en kolgrill eller sätt en gasolgrill på medelhög värme. (Alternativt kan du värma en gjutjärnsgrillpanna på hög värme.)
- Grilla lammet tills innertemperaturen når 65–70°C.
- Låt vila i 10 minuter innan du skär upp det.
- Toppa med chermoula.
Chermoulasås
- Finhacka örterna i en matberedare eller för hand och lägg i en skål.
- Blanda ner vitlök, koriander, chiliflakes, paprika, ingefära och salt.
- Riv ner citronzestet och pressa i saften från hela citronen.
- Häll i olivoljan och blanda tills du får en jämn och krämig konsistens.
- Bred ut den turkiska yoghurten på på botten av ett serveringsfat eller en skål som en bas för chermoulasåsen.
- Skeda den färdiga chermoulasåsen ovanpå yoghurten.
- Toppa med lite sumac.