Grillad lammentrecôt

Ett ovalt serveringsfat med skivat kött som garnerats med en grön sås och med färska gröna örter.

Publicerat:

Tillagningstid:

En saftig och smakrik grillrätt med lammentrecôte, kryddad med kummin, koriander, chilipulver och citron – perfekt för grillen. Servera gärna med en fräsch och smakrik sallad och chermoula.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    lammentrecôtes
  • 1tsk
    kummin (mald)
  • 1msk
    koriander (mald)
  • ½tsk
    chilipulver (justera mängden efter önskad hetta)
  • 2st
    vitlöksklyftor (finhackade eller pressade)
  • 2msk
    olivolja
  • saft och zest från 1 ekologisk citron
  • salt och peppar (efter smak)

Topping

  • färsk mynta
  • färsk koriander

Chermoulasås

  • dl
    persilja (färsk, hackad)
  • dl
    koriander (färsk, hackad)
  • 1-2st
    vitlöksklyftor (finhackade)
  • 1tsk
    koriander (mald)
  • 1tsk
    chiliflakes
  • ½tsk
    paprika (mald)
  • ½tsk
    malen ingefära
  • ½tsk
    salt
  • 1st
    citron (zest och saft)
  • 2dl
    olivolja
  • 3dl
    turkisk yoghurt
  • sumac

Så lagar du

Marinera lammet

  1. Krydda lammet med salt och peppar. 
  2. Blanda olja, kryddorna, vitlök, citronzest och citronsaft i en skål
  3. Gnid in pastan över lammet och låt stå i 30 minuter. 
  4. Värm en kolgrill eller sätt en gasolgrill på medelhög värme. (Alternativt kan du värma en gjutjärnsgrillpanna på hög värme.) 
  5. Grilla lammet tills innertemperaturen når 65–70°C. 
  6. Låt vila i 10 minuter innan du skär upp det. 
  7. Toppa med chermoula. 

 

Chermoulasås 

  1. Finhacka örterna i en matberedare eller för hand och lägg i en skål.
  2. Blanda ner vitlök, koriander, chiliflakes, paprika, ingefära och salt. 
  3. Riv ner citronzestet och pressa i saften från hela citronen. 
  4. Häll i olivoljan och blanda tills du får en jämn och krämig konsistens. 
  5. Bred ut den turkiska yoghurten på på botten av ett serveringsfat eller en skål som en bas för chermoulasåsen. 
  6. Skeda den färdiga chermoulasåsen ovanpå yoghurten. 
  7. Toppa med lite sumac. 

Dela det här receptet med dina vänner!