Chokladtryffeltårta med apelsin och mandel

En rund chokladkaka, i bakgrunden syns citroner och apelsiner.

Publicerat:

Tillagningstid:

En läcker och mycket lättgjord tårta, den blir nästan som konfekt. Du rör ihop allt i en kastrull. Tårtan bör vara riktigt kall när du serverar den gärna med en klick vispad grädde smaksatt med t ex apelsinlikör. Tårtan är helt glutenfri.

Ingredienser

12portioner

  • 125g
    smör
  • 200g
    mörk choklad, hackad (55%)
  • 2dl
    strösocker
  • 4st
    ägg
  • 150g
    sötmandel
  • finrivet skal av 1 ekologisk apelsin
  • 2msk
    kakao till garnering

Tillbehör

  • 3dl
    vispgrädde
  • 4msk
    apelsinlikör (kan uteslutas)

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. 
  3. Låt chokladen smälta i smöret. 
  4. När chokladen smält, vispa ner strösockret och äggen, ett i taget.
  5. Finhacka mandeln, gärna i matberedare och vänd ner den och det finrivna apelsinskalet. 
  6. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. 
  7. Smörj formens kanter med smör och häll i smeten.
  8. Grädda kakan på nedersta falsen ca 25 minuter. 
  9. Låt kallna. 
  10. Låt sedan stå i kyl minst 2 timmar. 
  11. Pudra över kakao. 
  12. Vispa grädden lätt och smaksätt med apelsinlikör.

Dela det här receptet med dina vänner!