Citron- och stjärnaniskokta päron med kolasås

Publicerat:
2023-10-13Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 6stpäron
- 7dlvatten
- 1,5dlströsocker
- 1stekologisk citron (rivet skal och saft)
- 3ststjärnanis
Kolasås
- 3dlvispgrädde
- 200gmuscovadosocker (ljust eller mörkt)
Tillbehör
- vaniljglass eller lättvispad grädde
Så lagar du
1. Häll vatten och socker i en stor kastrull som rymmer päronen. Riv det gula skalet och pressa saften ur citronen. Tillsätt skal, saft och stjärnanis i lagen. Koka upp.
2. Skala päronen och skär av en bit av botten så at de kan stå stadigt. Lägg ner päronen i lagen och låt sjuda under lock 20–35 minuter tills de är mjuka. Koktiden kan variera mycket beroende på sort, morgnad och storlek. Prova då och då med sticka att de är mjuka. Låt päronen kallna i lagen.
3. Kolasås: Koka upp grädde och muscovadosocker. Låt sjuda ca 10 minuter utan lock på svag till medelvärme tills såsen känns lite trögflytande. Låt den kallna.
4. Servera päronen med en klick kolasås och vispgrädde eller vaniljglass. Sås som blir över kan sparas i kylen ett par veckor. Förvara i glasburk med lock.