Gulaschsoppa med köttfärs

En blå skål med röd köttsoppa som toppats med en klick matyoghurt och ett persiljeblad. Runt skålen syns färska tomater, en grön paprika och chilifrukter i olika färger.

Publicerat:

Tillagningstid:

God och matig soppa med köttfärs och en extra god twist av ajvar relish, som är en slät grönsaksröra med rötter i Balkan. Ajvar relish innehåller till största delen paprika, men även lite aubergine och är helt utan konserveringsmedel och säljs på glaskonserv i välsorterade butiker. Vill du göra en vegovariant kan du ta kokta vita bönor istället för färs.

Ingredienser

6portioner

  • 400g
    köttfärs, gärna högrevs- eller viltfärs
  • 1msk
    olja
  • 1st
    stor gul lök, ca 175 g
  • 1st
    stor vitlöksklyfta, pressad eller finriven
  • 4st
    fasta potatisar, ca 400 g
  • 2st
    morötter, ca 175 g
  • 2msk
    tomatpuré, gärna dubbel- eller trippelkoncentrerad
  • 1tsk
    hel kummin, finstött
  • 2tsk
    ca. salt
  • 1liter
    ca. vatten
  • 1burk(ar)
    finkrossade tomater, 400 g
  • 350g
    ajvar relish, mild eller stark
  • nymald svartpeppar
  • Eventuellt chiliflakes

Tillbehör

  • ½-1 dl persilja, hackad
  • 3dl
    gräddfil eller matyoghurt
  • bröd

Så lagar du

  1. Bryn köttfärsen i oljan.
  2. Skala och finhacka löken. Låt löken och vitlöken fräsa med färsen en stund tills löken börjar mjukna.
  3. Skala och tärna potatis och morötter. Låt dem fräsa med färsen och löken en stund. Tillsätt tomatpuré och kummin och låt fräsa med den sista minuten.
  4. Salta och tillsätt vatten, finkrossade tomater och ajvar relish.
  5. Rör om och låt sedan soppan sjuda under lock 30–40 minuter tills potatisen är mjuk. Tillsätt mer vatten om soppan är för tjock och smaka av med mer salt om det behövs och vrid gärna över svartpeppar och tillsätt eventuellt chiliflakes för mer hetta. Toppa till sist med hackad persilja och servera med en klick gräddfil eller matyoghurt och bröd.

Dela det här receptet med dina vänner!