Gulaschsoppa med köttfärs

Publicerat:
2025-01-29Tillagningstid:
God och matig soppa med köttfärs och en extra god twist av ajvar relish, som är en slät grönsaksröra med rötter i Balkan. Ajvar relish innehåller till största delen paprika, men även lite aubergine och är helt utan konserveringsmedel och säljs på glaskonserv i välsorterade butiker. Vill du göra en vegovariant kan du ta kokta vita bönor istället för färs.
Ingredienser
6portioner
- 400gköttfärs, gärna högrevs- eller viltfärs
- 1mskolja
- 1ststor gul lök, ca 175 g
- 1ststor vitlöksklyfta, pressad eller finriven
- 4stfasta potatisar, ca 400 g
- 2stmorötter, ca 175 g
- 2msktomatpuré, gärna dubbel- eller trippelkoncentrerad
- 1tskhel kummin, finstött
- 2tskca. salt
- 1literca. vatten
- 1burk(ar)finkrossade tomater, 400 g
- 350gajvar relish, mild eller stark
- nymald svartpeppar
- Eventuellt chiliflakes
Tillbehör
- ½-1 dl persilja, hackad
- 3dlgräddfil eller matyoghurt
- bröd
Så lagar du
- Bryn köttfärsen i oljan.
- Skala och finhacka löken. Låt löken och vitlöken fräsa med färsen en stund tills löken börjar mjukna.
- Skala och tärna potatis och morötter. Låt dem fräsa med färsen och löken en stund. Tillsätt tomatpuré och kummin och låt fräsa med den sista minuten.
- Salta och tillsätt vatten, finkrossade tomater och ajvar relish.
- Rör om och låt sedan soppan sjuda under lock 30–40 minuter tills potatisen är mjuk. Tillsätt mer vatten om soppan är för tjock och smaka av med mer salt om det behövs och vrid gärna över svartpeppar och tillsätt eventuellt chiliflakes för mer hetta. Toppa till sist med hackad persilja och servera med en klick gräddfil eller matyoghurt och bröd.