Citrussallad med italiensk maräng

Publicerat:
2025-02-21Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 3stapelsiner eller blodapelsiner
- 1stblodgrape
- 1stcitron
- 2stlime
Sockerlag
- 3/4dlströsocker
- 1dlvatten
- 1nypa(or)vaniljpulver
- 2ststjärnanis
Italiensk maräng
- 3stäggvitor
- ½dlvatten
- 2dl+2 msk socker
Så lagar du
Sockerlag:
- Koka ihop socker och vatten med vanilj och stjärnanis och låt sjuda i 5 minuter. Ta åt sidan.
Citrussallad:
- Skär bort skalet från citrusfrukterna och skär fruktköttet i bitar. Lägg i en skål och häll sockerlagen över. Låt svalna.
- Lägg upp citrussalladen i glas som tål värme.
Italiensk maräng:
- Häll äggvitan och 2 msk socker i en bunke, använd gärna en köksmaskin.
- Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 115 grader, börja vispa äggvitan till ett löst, fluffigt skum.
- När sockerlagen når 121-122 grader, häll försiktig ner den i äggvitan samtidigt som du vispar på lägsta hastighet. När du hällt i all sockerlag, öka farten och vispa på medelhastighet tills marängen är fluffig och följsam och håller formen.
- Klicka eller spritsa maräng på citrussalladen och bränn av med gasolbrännare – det går också fint att servera utan att bränna av.