Citrussallad med italiensk maräng

Publicerat:
2025-02-21Tillagningstid:
En fruktsallad är alltid en bra dessertidé men vill man göra den extra lyxig kan man göra en kryddig sockerlag och festlig italiensk sockertopp på den också!
Italiensk maräng kräver inte många ingredienser men gärna en bra termometer, en matberedare och en gasbrännare…
Ingredienser
6portioner
- 3stapelsiner eller blodapelsiner
- 1stblodgrape
- 1stcitron
- 2stlime
Sockerlag
- 3/4dlströsocker
- 1dlvatten
- 1nypa(or)vaniljpulver
- 2ststjärnanis
Italiensk maräng
- 3stäggvitor
- ½dlvatten
- 2dl+2 msk socker
Så lagar du
Sockerlag:
- Koka ihop socker och vatten med vanilj och stjärnanis och låt sjuda i 5 minuter. Ta åt sidan.
Citrussallad:
- Skär bort skalet från citrusfrukterna och skär fruktköttet i bitar. Lägg i en skål och häll sockerlagen över. Låt svalna.
- Lägg upp citrussalladen i glas som tål värme.
Italiensk maräng:
- Häll äggvitan och 2 msk socker i en bunke, använd gärna en köksmaskin.
- Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 115 grader, börja vispa äggvitan till ett löst, fluffigt skum.
- När sockerlagen når 121-122 grader, häll försiktig ner den i äggvitan samtidigt som du vispar på lägsta hastighet. När du hällt i all sockerlag, öka farten och vispa på medelhastighet tills marängen är fluffig och följsam och håller formen.
- Klicka eller spritsa maräng på citrussalladen och bränn av med gasolbrännare – det går också fint att servera utan att bränna av.