Citrussallad med italiensk maräng

Två vackra dessertglas på hög, smal fot med olika sorters hackade citrusfrukter i en lag som toppats med italiensk maräng. I bakgrunden syns ett vackert dukat bord som dekorerats mer gröna blad.

Publicerat:

Tillagningstid:

En fruktsallad är alltid en bra dessertidé men vill man göra den extra lyxig kan man göra en kryddig sockerlag och festlig italiensk sockertopp på den också! Italiensk maräng kräver inte många ingredienser men gärna en bra termometer, en matberedare och en gasbrännare…

Ingredienser

6portioner

  • 3st
    apelsiner eller blodapelsiner
  • 1st
    blodgrape
  • 1st
    citron
  • 2st
    lime

Sockerlag

  • 3/4dl
    strösocker
  • 1dl
    vatten
  • 1nypa(or)
    vaniljpulver
  • 2st
    stjärnanis

Italiensk maräng

  • 3st
    äggvitor
  • ½dl
    vatten
  • 2dl
    +2 msk socker

Så lagar du

Sockerlag:

  1. Koka ihop socker och vatten med vanilj och stjärnanis och låt sjuda i 5 minuter. Ta åt sidan.

 

Citrussallad:

  1. Skär bort skalet från citrusfrukterna och skär fruktköttet i bitar. Lägg i en skål och häll sockerlagen över. Låt svalna.
  2. Lägg upp citrussalladen i glas som tål värme.

 

Italiensk maräng:

  1. Häll äggvitan och 2 msk socker i en bunke, använd gärna en köksmaskin.
  2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 115 grader, börja vispa äggvitan till ett löst, fluffigt skum.
  3. När sockerlagen når 121-122 grader, häll försiktig ner den i äggvitan samtidigt som du vispar på lägsta hastighet. När du hällt i all sockerlag, öka farten och vispa på medelhastighet tills marängen är fluffig och följsam och håller formen.
  4. Klicka eller spritsa maräng på citrussalladen och bränn av med gasolbrännare – det går också fint att servera utan att bränna av.

Dela det här receptet med dina vänner!