Cowboysoppa

En grön djup tallrik med en rödbrun soppa som garnerats med gräddfil, nachos och färsk koriander.

Publicerat:

Tillagningstid:

En smakrik och mustig soppa som bara blir godare när den får stå och som passar perfekt när vädret fortfarande är kyligt. Självklart går det även bra att använda ditt egna favoritrecept på köttfärssås eller varför inte göra den vegansk/vegetarisk.

Ingredienser

4 - 6portioner

Köttfärssås – grundrecept

  • 1st
    stor gul lök
  • 3st
    stora vitlöksklyftor
  • 1st
    stor morot
  • 2st
    stjälk blekselleri
  • 500g
    blandfärs
  • 5msk
    tomatpuré
  • rikligt med olivolja
  • dl
    oekat rött vin (med eller utan alkohol)
  • 390g
    krossade tomater, gärna ekologiska
  • 4dl
    kalvfond (utspädd)
  • Eventuellt en skvätt grädde eller en klick smör
  • Salt och nymalen svartpeppar

Till soppan

  • 250g
    skalad potatis
  • 1st
    röd paprika
  • olivolja
  • 2msk
    rökt paprikapulver
  • 1msk
    mald spiskummin
  • 1krm
    chipotle pulver (eller cayennepeppar)
  • 300g
    konserverade svarta bönor
  • 1paket
    krossade tomater
  • 1burk(ar)
    konserverad majs
  • 4dl
    köttfärssås
  • 5dl
    kalv- eller kycklingfond (utspädd)
  • Salt och nymalen svartpeppar

Till servering

  • Gräddfil
  • Nachos
  • Färsk koriander

Så lagar du

Köttfärsen

  1. Hacka lök, vitlök, morot och selleri fint eller mixa allt i en matberedare. 
  2. Hetta upp en rymlig gryta eller stor stekpanna (gärna gjutjärn) med olivolja (ca ½ dl). 
  3. Fräs grönsakerna på medelvärme tills de är mjuka (men inte fått färg.) 
  4. Tillsätt köttfärsen, hacka upp den bland grönsakerna och bryn färsen tills eventuell vätska som den släpper kokat in. 
  5. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med under omrörning i någon minut. 
  6. Slå på vinet och låt det koka in. 
  7. Tillsätt därefter krossade tomater och fond (ev grädde), krydda med salt och peppar och låt koka upp. 
  8. Småputtra utan lock i ca 15 minuter, rör om då och då under tiden.
  9. Smaka av med salt och peppar och rör eventuellt ned en klick smör. 
  10. Ska du servera köttfärssåsen med pasta, rör ut köttfärsåsen med lite av pastavattnet för lagom ”rinnig” konsistens och låt pastan koka färdigt sista minuten i köttfärssåsen. 

Tips!
Vill du ha ännu mer ”fyllighet” i smakerna? Tillsätt lite riven långlagrad ost (parmesan-liknande ost) och låt koka med den sista stunden.  

 

Cowboysoppan

  1. Skär potatis och paprika i fina tärningar. 
  2. Hetta upp en gryta med olivolja och fräs potatis, paprika och torra kryddor under omrörning i någon minut. 
  3. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp. 
  4. Låt småputtra i ca 15-20 minuter. smaka av med salt och peppar. 
  5. Servera med gräddfil, nachos och hackad koriander. 

Tips! 
Soppan blir bara godare av att få stå i kylskåp ett par dagar! 

 

Dela det här receptet med dina vänner!