Culurgiones med citronsmör

Culurgiones

Publicerat:

Tillagningstid:

Reser man till Sardinien kommer man förr eller senare spana in denna rätt på menyn. Vackra dumplings fyllda med ett potatisstomp som smaksatts med mycket mynta, vitlök och citron. Servera med citronsmöret eller en god tomatsås. Roligt handarbete att göra tillsammans med familj eller vänner.

Ingredienser

4portioner

  • 250g
    durumvetemjöl
  • 1tsk
    salt
  • 1msk
    olivolja
  • 1,5dl
    varmt vatten

Potatisfyllning

  • 300g
    potatis
  • 75g
    pecorino romano
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 2-3msk
    finhackad mynta
  • 0,5
    citron, rivet skal
  • 1msk
    olivolja
  • salt & nymalen peppar

Citronsmör

  • 50g
    smör
  • 2msk
    citronsaft

Till servering

  • 250g
    grön sparris, knopparna (spara stjälkarna till en risotto)
  • pecorino

Så lagar du

  1. Häll upp mjölet på bakbordet och gör en ”krater”. 
  2. Häll i olivolja, salt och vatten och vispa ihop med en gaffel. 
  3. Knåda till en slät och smidig pastadeg, det tar minst 10 minuter. 
  4. Packa in i plastfolie och låt vila i rumstemperatur i cirka 1 timme.

Potatisfyllning

  1. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Mosa dem med en potatisstöt. 
  2. Finriv pecorino 
  3. Skala och finhacka eller riv vitlök. 
  4. Skölj och hacka mynta. 
  5. Tillsätt mynta, vitlök, pecorino och olivolja i moset och rör ihop. 
  6. Smaka av med salt och peppar.

Tillagning

  1. Kavla ut pastadegen på mjölat bakbord till 2 mm tjocklek. 
  2. Stansa ut runda cirklar, cirka 7–8 cm i diameter. 
  3. Lägg cirka 2 tsk potatisfyllning i mitten av varje degcirkel och nyp ihop degen i ett sicksack-mönster på ovansidan så du får avlånga, båtformade knyten. 
  4. Koka sparrisknoppar i saltat vatten i 3 – 4 minuter. Lägg åt sidan. 
  5. Lägg den färdiga pastan på bakplåtspapper. 
  6. Koka i 2–3 minuter i lättsaltat vatten. När de flyter upp är de färdiga, lyft ur dem med hålslev. 
  7. Smält smöret i en liten kastrull tills det börjar dofta nötigt. 
  8. Tillsätt citronsaft och rör om. 
  9. Torrosta pinjenötterna i en stekpanna.

Servering

  1. Lägg upp pasta och sparrisknoppar i djupa tallrikar. 
  2. Häll lite citronsmörsås över och krydda med peppar. 
  3. Toppa med pecorino och servera med ett gott bröd.

 

Dela det här receptet med dina vänner!