Fiskfilé i krämig sås med spenat, soltorkade tomater & oliver

Fisk, potatis och sallad i en grå skål.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här fiskrätten känns lyxig med guldkant, samtidigt som den är enkel och snabb att laga. Den krämiga såsen får smak av soltorkade tomater och oliver, men du kan även smaksätta den med torkad svamp om du har det hemma. Osten ger extra krämighet, senap och vitlök finns i bakgrunden utan att ta över showen från fisken. Citron ger syra och knyter samman smakerna till rätten som passar bra både till vardag och fest.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    potatis
  • 700g
    fiskfilé, i bitar
  • 1st
    gul lök, hackad
  • 2st
    vitlöksklyftor, hackade
  • 1msk
    vetemjöl
  • 3dl
    grädde, valfri fetthalt men kokbar
  • 0,5dl
    soltorkade tomater
  • 0,5dl
    svarta oliver, skivade
  • 50g
    lagrad hårdost, riven
  • 1-2msk
    pressad citron
  • 1-2tsk
    fransk senap
  • 100g
    färsk bladspenat (eller fryst, tinad och urkramad)
  • salt
  • vitpeppar
  • smör till stekning

Till servering

  • citron
  • småtomater
  • salladslök eller gräslök

Så lagar du

  1. Koka potatisen mjuk i lätt saltat vatten (det går bra att pressa potatis med skalet på, men det är något lättare med skalad).
  2. Salta och peppra fisken, låt den ligga framme på ett fat under tiden du hackar lök och vitlök.
  3. Stek fisken hastigt i smör så att den får fin stekyta. Lyft upp den på ett fat, ställ åt sidan.
  4. Fräs lök och vitlök i stekpannan, du behöver inte diska den före. Strö på mjöl, rör om. Häll på grädde och låt koka cirka 5 minuter. Tillsätt tomater och oliver.
  5. Pressa potatisen. Smaka av såsen med ost, citron, senap, salt och peppar. Rör ner spenat, spara ett par blad till garnering.
  6. Lägg fisken i såsen, toppa med ett par spenatblad, klyftade småtomater och salladslök. Servera med pressad potatis.

Dela det här receptet med dina vänner!