Fiskfilé i krämig sås med spenat, soltorkade tomater & oliver

Publicerat:
2023-02-15Tillagningstid:
Den här fiskrätten känns lyxig med guldkant, samtidigt som den är enkel och snabb att laga. Den krämiga såsen får smak av soltorkade tomater och oliver, men du kan även smaksätta den med torkad svamp om du har det hemma. Osten ger extra krämighet, senap och vitlök finns i bakgrunden utan att ta över showen från fisken. Citron ger syra och knyter samman smakerna till rätten som passar bra både till vardag och fest.
Ingredienser
4portioner
- 1kgpotatis
- 700gfiskfilé, i bitar
- 1stgul lök, hackad
- 2stvitlöksklyftor, hackade
- 1mskvetemjöl
- 3dlgrädde, valfri fetthalt men kokbar
- 0,5dlsoltorkade tomater
- 0,5dlsvarta oliver, skivade
- 50glagrad hårdost, riven
- 1-2mskpressad citron
- 1-2tskfransk senap
- 100gfärsk bladspenat (eller fryst, tinad och urkramad)
- salt
- vitpeppar
- smör till stekning
Till servering
- citron
- småtomater
- salladslök eller gräslök
Så lagar du
- Koka potatisen mjuk i lätt saltat vatten (det går bra att pressa potatis med skalet på, men det är något lättare med skalad).
- Salta och peppra fisken, låt den ligga framme på ett fat under tiden du hackar lök och vitlök.
- Stek fisken hastigt i smör så att den får fin stekyta. Lyft upp den på ett fat, ställ åt sidan.
- Fräs lök och vitlök i stekpannan, du behöver inte diska den före. Strö på mjöl, rör om. Häll på grädde och låt koka cirka 5 minuter. Tillsätt tomater och oliver.
- Pressa potatisen. Smaka av såsen med ost, citron, senap, salt och peppar. Rör ner spenat, spara ett par blad till garnering.
- Lägg fisken i såsen, toppa med ett par spenatblad, klyftade småtomater och salladslök. Servera med pressad potatis.