Inlagda betor & fermenterad tomatsalsa

Publicerat:
2025-05-20Tillagningstid:
Ingredienser
- 1kggröna tomater
- 100gheta chilifrukter
- 100gfärsk lök
- 150gvitkål
- 35gfärsk vitlök
- ½kopp lime- eller citronsaft
- 30gfärsk koriander
- 36ghavssalt
- nymalen peppar
- 1stkålblad – vitkål, salladslök, grönkål eller liknande
Så lagar du
Förbered grönsakerna
- Skölj alla grönsaker noggrant.
- Skär tomaterna i 1x1 cm stora tärningar.
- Skär chilifrukterna i mycket tunna skivor.
- Skär och hacka lök, kål och vitlök mycket fint.
Blanda ingredienserna
- Lägg alla grönsaker i en stor skål.
- Tillsätt flingsalt och nymalen peppar och blanda ordentligt.
- Låt stå i 20-30 minuter så att grönsakerna avger vätska.
Lägg i glas
- Blanda igen och dela upp blandningen i 1-2 glasburkar.
- Se till att fylla burkarna upp till ca 3 cm från kanten.
- Mosa ner grönsakerna så att vätskan täcker hela ytan.
- Täck toppen med ett kålblad för att hålla grönsakerna nere under vätskan.
Jäsning
- Ställ burkarna på köksbänken med en tallrik under i 3-4 dagar tills jäsningen är i full gång.
- Öppna burkarna dagligen för att utjämna trycket.
Förvaring
- När jäsningen är igång ordentligt efter 3-4 dagar, ställ burken i kylen där den ska hålla sig i minst 1 månad.
Inläggningsprincipen "1-2-3 pickles"
Picklesmallen eller inläggningsprincipen, som kan användas på MASSOR av sommaringredienser som kan picklas på detta sätt.
Inläggning på svenska 1:2:3-inläggning
1 del ättiksprit
2 delar socker (eventuellt lite mindre socker 1,75 delar)
3 delar vatten - koka upp och häll varmt över den saltade råvaran
exempel på gram: 100g ättiksprit, 175-200g socker, 300g vatten
Tips på kryddningar och kombinationer
Möjliga kryddor till inläggningen beror på grönsaken. Dessa tillagas med i inläggningen:
örter: timjan, lagerblad, rosmarin, dill, fänkål, dragon.
kryddor: svartpeppar, senapsfrön, dillfrön, korianderfrön, kryddnejlika, fänkålsfrön, lök, chili, etc.
Blandning: Gurka med dillkrona, svartpeppar och senapsfrön.
Kål eller kålrot inlagd i stavar med rödbetsfärgade gröna tomater och vanilj.