Inlagda betor & fermenterad tomatsalsa

Två burkar med inlagda grönsaker, en burk har rosarött innehåll och den andra burken har ljusgrönt innehåll.

Publicerat:

Tillagningstid:

Fermenterad grönsaks- och chili relish: en underbar relish som passar till i stort sett alla sensommar- och hösträtter på matbordet.

Ingredienser

  • 1kg
    gröna tomater
  • 100g
    heta chilifrukter
  • 100g
    färsk lök
  • 150g
    vitkål
  • 35g
    färsk vitlök
  • ½
    kopp lime- eller citronsaft
  • 30g
    färsk koriander
  • 36g
    havssalt
  • nymalen peppar
  • 1st
    kålblad – vitkål, salladslök, grönkål eller liknande

Så lagar du

Förbered grönsakerna

  1. Skölj alla grönsaker noggrant. 
  2. Skär tomaterna i 1x1 cm stora tärningar. 
  3. Skär chilifrukterna i mycket tunna skivor. 
  4. Skär och hacka lök, kål och vitlök mycket fint.

 

Blanda ingredienserna 

  1. Lägg alla grönsaker i en stor skål. 
  2. Tillsätt flingsalt och nymalen peppar och blanda ordentligt. 
  3. Låt stå i 20-30 minuter så att grönsakerna avger vätska.

 

Lägg i glas

  1. Blanda igen och dela upp blandningen i 1-2 glasburkar. 
  2. Se till att fylla burkarna upp till ca 3 cm från kanten. 
  3. Mosa ner grönsakerna så att vätskan täcker hela ytan. 
  4. Täck toppen med ett kålblad för att hålla grönsakerna nere under vätskan. 

 

Jäsning

  1. Ställ burkarna på köksbänken med en tallrik under i 3-4 dagar tills jäsningen är i full gång. 
  2. Öppna burkarna dagligen för att utjämna trycket.

 

Förvaring 

  1. När jäsningen är igång ordentligt efter 3-4 dagar, ställ burken i kylen där den ska hålla sig i minst 1 månad. 

 

Inläggningsprincipen "1-2-3 pickles" 

Picklesmallen eller inläggningsprincipen, som kan användas på MASSOR av sommaringredienser som kan picklas på detta sätt.  

Inläggning på svenska 1:2:3-inläggning

1 del ättiksprit 

2 delar socker (eventuellt lite mindre socker 1,75 delar) 

3 delar vatten - koka upp och häll varmt över den saltade råvaran 

exempel på gram: 100g ättiksprit, 175-200g socker, 300g vatten 
 

Tips på kryddningar och kombinationer
Möjliga kryddor till inläggningen beror på grönsaken. Dessa tillagas med i inläggningen: 

örter: timjan, lagerblad, rosmarin, dill, fänkål, dragon. 

kryddor: svartpeppar, senapsfrön, dillfrön, korianderfrön, kryddnejlika, fänkålsfrön, lök, chili, etc. 

Blandning: Gurka med dillkrona, svartpeppar och senapsfrön. 

Kål eller kålrot inlagd i stavar med rödbetsfärgade gröna tomater och vanilj. 

Dela det här receptet med dina vänner!