Frida Ronges kåldolmar

Publicerat:
2024-01-20Tillagningstid:
Husmansklassiker på Frida Ronges vis.
Ingredienser
4portioner
- 0,75dlgrötris
- 2dlmjölk (till riskoket)
- 1gul lök, finhackad
- 40gsmör
- 500gblandfärs
- salt och vitpeppar, nymald
- 2dlmjölk, kylskåpskall (till färsen)
- 2ägg
- 0,75dlljus sirap
- 1vitkål (eller savoykål)
- 5dlkalvbuljong
- 0,5dlvispgrädde
- ½citron, saften
Till servering
- kokt potatis
- rårörda lingon
- ättiksgurka
- persilja
- några skivor rå gurka
Rårörda lingon
- 2dllingon
- 1dlströsocker
Så lagar du
- Koka riset enligt förpackningen, tills det blivit riktigt klibbigt i mjölk. Låt kallna till kylskåpskallt.
- Koka löken mjuk i smör, låt kallna.
- Lägg färsen i en bunke och tillsätt salt, peppar och mjölk. Rör tills det gått ihop fint.
- Tillsätt ris, lök, ägg och hälften av sirapen. Smaka eventuellt av med mer sirap, salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Koka upp en stor kastrull med vatten.
- Stick in en kniv vid roten på kålhuvudet och skär bort roten försiktigt med kniven. Lägg hela huvudet i det kokande vattnet. När bladen lossnar så lägg dem i isvatten. Putsa dem sedan fria från mittnerven.
- Fyll bladen med ca 2 msk färs och börja med att vika in underkanten över färsen och sedan sidorna, rulla ihop till fina dolmar. Lägg dolmarna med den ihoprullade kanten nedåt och tajt ihop i en ugnsfast form. Ringla sedan över resten av sirapen, salt och uppkokt varm kalvbuljong.
- Baka dolmarna i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter.
- Häll av buljongen som bildats i formen i en kastrull, låt koka ner något.
- Tillsätt grädde och smaka eventuellt av med citronsaft, salt, peppar och sirap.
- Servera med kokt potatis, ättiksgurka och rårörda lingon, några skivor rå gurka och färsk persilja.