Frida Ronges Marängsviss

Ingredienser
Chokladsås
- 1msksmör
- 1½mskkakao
- 1mskljus sirap
- 2mskströsocker
- 1dlvispgrädde
Maräng
- 3stäggvitor
- 1dlströsocker
- 1krmättiksprit
- 1dlflorsocker
Tillbehör
- 2dlvispgrädde
- 2stbananer
- 1litervaniljglass
- strössel
- krossad choklad
Så lagar du
Chokladsås
1. Smält smöret och vispa ner kakaon. Tillsätt sirap, socker och grädde. Koka upp och låt koka ½–1 minut.
Maräng:
2. Sätt ugnen på 100°C varmluft (eller 100°C på över/undervärme i vanlig ugn).
3. Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret och ättiksspriten, ca 2 minuter på medelhastighet.
4. Tillsätt resten av strösockret och vispa på hög hastighet till en fast maräng, ca 4 minuter.
5. Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott.
6. Spritsa eller klicka ca 25 -35 mellanstora maränger bakpappersklädda plåtar.
Vid varmluft: Ställ in plåtarna samtidigt i ugnen. Grädda ca 1 -1,5 timme. Ta ut en och känn att den inte är för mjuka inuti. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 minuter.
Vid över/undervärme: Obs! Grädda en plåt i taget i 1 1/2 -2 timmar. Plåt två kan stå framme och vänta på sin tur. Marängerna ska inte stå kvar på eftervärme.
Marängsviss:
7. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt
8. Skär bananer i skivor
9. Montera swissen och toppa med, choklasås, banan och valt stössel.