Frida Ronges Marängsviss

Vi ser en dessert med brunt krisp och höga toppar av maräng.

Ingredienser

Chokladsås

  • 1msk
    smör
  • msk
    kakao
  • 1msk
    ljus sirap
  • 2msk
    strösocker
  • 1dl
    vispgrädde

Maräng

  • 3st
    äggvitor
  • 1dl
    strösocker
  • 1krm
    ättiksprit
  • 1dl
    florsocker

Tillbehör

  • 2dl
    vispgrädde
  • 2st
    bananer
  • 1liter
    vaniljglass
  • strössel
  • krossad choklad

Så lagar du

Chokladsås
1. Smält smöret och vispa ner kakaon. Tillsätt sirap, socker och grädde. Koka upp och låt koka ½–1 minut.

Maräng:
2. Sätt ugnen på 100°C varmluft (eller 100°C på över/undervärme i vanlig ugn).

3. Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret och ättiksspriten, ca 2 minuter på medelhastighet.

4. Tillsätt resten av strösockret och vispa på hög hastighet till en fast maräng, ca 4 minuter.

5. Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott.

6. Spritsa eller klicka ca 25 -35 mellanstora maränger bakpappersklädda plåtar.

Vid varmluft: Ställ in plåtarna samtidigt i ugnen. Grädda ca 1 -1,5 timme. Ta ut en och känn att den inte är för mjuka inuti. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 minuter.

Vid över/undervärme: Obs! Grädda en plåt i taget i 1 1/2 -2 timmar. Plåt två kan stå framme och vänta på sin tur. Marängerna ska inte stå kvar på eftervärme.

Marängsviss:
7. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt

8. Skär bananer i skivor

9. Montera swissen och toppa med, choklasås, banan och valt stössel.

Dela det här receptet med dina vänner!