Lax med pepparrotssås, picklad gurka och färkpotatis

Ingredienser
4portioner
Pepparrotsgräddfil
- 3mskfinriven pepparrot
- 2dlgräddfil
- ½tsksalt
- 2krmsvartpeppar
- 2mskcitronsaft
Ättiksgurka
- 5stsnacksgurka (spara 1 rå gurka till servering)
- 3krmsalt
- 2mskättiksprit (12%)
- 1dlvatten
- 2msksocker
- ½krmvitpeppar
Övriga ingredienser
- 4stlaxfilé a 150g
- 1kgkokt färskpotatis
- 3stkokta morötter
- några rädisor
- 4skiva(or)citron
- örter, t.ex. dill, blomsterkrasse
Så lagar du
Pepparrotsgräddfil:
1. Blanda ihop allt och smaka av.
Ättiksgurka:
2. Gör en ättikslag av ättika, socker och vatten.
3. Skär 4 st av gurkorna i mindre bitar. Hyvla dem tunt utmed långsidan, med en mandolin.
4. Lägg i gurkan låt stå ett par timmar innan servering.
Lax:
5. Sätt ugnen på 100 grader celsius.
6. Salta och peppra fisken, häll lite olivolja i en stekpanna och stek fisken på mellanhög värme i 3 minuter. Lägg laxen i en ugnssäker form, och baka ca 10 minuter till innertemp på 45 grader celsius.
7. Häll pepparrotsåsen på en tallrik, lägg potatis och grönsaker i en cirkel, placera laxen i mitten och toppa med en skiva citron och örter.