Lax med pepparrotssås, picklad gurka och färkpotatis

En blå tallrik med potatis och grönsaker är toppad med en bit lax, på laxen ser vi dill och en skiva citron.

Publicerat:

Jannes lax med färskpotatis

Ingredienser

4portioner

Pepparrotsgräddfil

  • 3msk
    finriven pepparrot
  • 2dl
    gräddfil
  • ½tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar
  • 2msk
    citronsaft

Ättiksgurka

  • 5st
    snacksgurka (spara 1 rå gurka till servering)
  • 3krm
    salt
  • 2msk
    ättiksprit (12%)
  • 1dl
    vatten
  • 2msk
    socker
  • ½krm
    vitpeppar

Övriga ingredienser

  • 4st
    laxfilé a 150g
  • 1kg
    kokt färskpotatis
  • 3st
    kokta morötter
  • några rädisor
  • 4skiva(or)
    citron
  • örter, t.ex. dill, blomsterkrasse

Så lagar du

Pepparrotsgräddfil:

1. Blanda ihop allt och smaka av.

Ättiksgurka:

2. Gör en ättikslag av ättika, socker och vatten.

3. Skär 4 st av gurkorna i mindre bitar. Hyvla den 5 på långsidan tunt på mandolin.

4. Lägg i gurkan låt stå ett par timmar innan servering.

Lax:

5. Sätt ugnen på 100 grader celsius.

6. Salta och peppra fisken, häll lite olivolja i en stekpanna och stek fisken på mellanhög värme i 3 minuter. Lägg laxen i en ugnssäker form, och baka ca 10 minuter till innertemp på 45 grader celsius.

7. Häll pepparrotsåsen på en tallrik, lägg potatis och grönsaker i en cirkel, placera laxen i mitten och toppa med en skiva citron och örter.

Dela det här receptet med dina vänner!