Friterad chap på älgytterlår

Publicerat:
2024-03-02Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Friterad chap är en bengalisk och kryddig streetfoodrätt, men här i försvenskad tappning. I stället för att använda mig av klassiskt utbankad biff eller kyckling använder jag mig av en icke ädel viltdetalj: älgytterfilé. Rätten är kryddig och innehåller en del moment, men är väl värd att prova. Jag serverar rätten med en krispig fänkålssallad med koriander, lime och mynta, samt en mild kebabsås med lingon. Allt serveras med det samiska brödet gahkku (glödstekt mjukt tunnbröd).
Ingredienser
4portioner
Gahkku
- 20gjäst
- 5dlvatten
- 50gsmält smör
- 1dlsirap
- 1tsksalt
- 13dlvetemjöl
Fänkålssallad med koriander, lime och mynta
- 1sttunnt hyvlad fänkål
- 1sttunnt hyvlad bananschalottenlök
- 1tskriven ingefära
- 1/2stgrön chili
- 1/2stkruka koriander, grovt hackad
- 1/2stkruka mynta, grovt hackad
- 1stskal och saft av lime
- 1mskvitvinsvinäger
- 1msksocker
- salt
Mild yoghurtsås med lingon
- 1dlgrekisk eller turkisk yoghurt
- 1/2dlmajonnäs
- 1/2striven vitlöksklyfta
- 1tskspiskummin
- 1tsksirachasås
- 2msklingon som mixats med socker så kallad lingoncoulis
- salt
Chapkrydda
- 2tskkardemummakärnor
- 3stkanelstänger ca 3m
- 1/2tskriven muskot
- 10stnejlikor
- 2tskchiliflakes
- 4stlagerblad
- 1mskkorianderfrön
- 1mskfänkålsfrön
- 1mskhel spiskummin
- 1tsksvartpeppar
- 1tskvitpepparkorn
- 1tskajwian (finns i asiatiska butiker)
Friterad älgytterlår chap
- 500glövbiff (älgytterlår eller innanlår) av älg, tunt skuren och utbankad i fyra eller åtta skivor. Går utmärkt att byta till nöt eller lammkött.
Marinad
- 1mskriven ingefära
- 2stskalade och rivna vitlöksklyftor
- 1mskyoghurt
- 1mskvatten
- 1tsksalt
- 1mskpaprikapulver
- 2tskvinäger
- 1msksoja
- 1krmbikarbonat
- 2mskchapkrydda
- 1mskolja
- 1nypa(or)socker
Panering
- 2dlkikärtsmjöl
- 1dlvetemjöl
- 2tsksalt
- 1tskgurkmeja
- 1tskpaprikapulver
- 1tskmald koriander
- 1tskspiskummin
- 1mskriven ingefära
- 1stäggvita
- 1/2dlvatten
- olja till fritering
Så lagar du
Gahkku
- Smula ner jäst i en bunke.
- Tillsätt 37 gradigt vatten och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt smält smör och sirap.
- Blanda i mjöl och salt och bearbeta degen i ca 5 minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
- Dela degen i 16 – 20 bitar och kavla ut dem till rundlar – kavla ganska tunt.
- Nagga degen med gaffel.
- Grädda degen i torr gjutjärnspanna på spisen.
- Dags att vända då det bildas små bubblor på ovansidan.
- Servera gärna direkt.
Fänkålssallad
- Vänd ihop alla ingredienser i en bunke och smaka av med salt och socker.
Mild yoghurtsås med lingon
- Blanda alla ingredienser till en slät sås.
Chapkrydda
- Rosta alla kryddor i torr panna i ca 5 min.
- Mixa kryddorna till ett pulver.
- Förvara i ren burk med lock.
Marinad
- Blanda ihop alla ingredienser.
- Lägg i älgskivorna, blanda väl och marinera i ca 1 timme.
Panering
- Blanda ihop alla ingredienser (utom olja) i en skål till en slät smet.
- Vänd i det marinerade köttet i blandningen.
- Värm olja till fritering till medelhög värme.
- Fritera köttet på medeltemperatur ca 170 grader tills den fått och fin färg. Låt rinna av på papper och Servera direkt med gahkku, fänkålssallad och yoghurtsås.