Fryst lingontårta

Publicerat:
2023-10-13Tillagningstid:
Ingredienser
8 - 10portioner
- 50gsmör
- 120gdigestivekex (ca 8 st)
- 1mskkakao
Lingonparfait
- 200glingon (tinade)
- 1dlströsocker (+3 msk)
- 3stäggulor
- 3dlvispgrädde
- 2dlmarängdroppar eller grovkrossade maränger
Garnering
- marängdroppar
- lingon
Så lagar du
1. Botten: Smält smöret. Finfördela kexen till smulor i matberedare eller lägg dem i en påse och krossa med kavel. Blanda med kakao och smör.
2. Kläm fast ett papper i botten på en form 18–20 cm i diameter med löstagbar botten. Fördela smulorna till en jämn botten i formen. Ställ i kyl eller frys.
3. Mosa lingonen med 1 dl socker, gärna med potatisstöt eller gaffel, rör tills sockret löst smält.
4. Vispa äggulor och 3 msk strösocker till ljust skum. Tillsätt de rårörda lingonen. Vispa grädden men inte alltför hårt och vänd ner den med i äggule- och lingonsmeten. Vänd till sist ner marängerna. Häll smeten i formen. Frys minst 4 timmar.
5. Lossa kanterna och garnera tårtan med minimaränger och lingon. Låt den temperera sig en stund före serveringen.