Glutenfri Västerbottensostpaj med karamelliserad lök

Publicerat:
2024-04-02Den här pajen har ett knaprigt skal med krämig, smakrik fyllning av lök och ost. Dofterna som sprids i köket under tillagningen är väldigt aptitretande!
Ingredienser
8portioner
Pajdeg
- 2dlglutenfritt havremjöl
- 2dldurramjöl
- 1dlolivolja
- 3msklinfrön
- 0,5tsksalt
- 0,5dlkallt vatten
- 1ägg
Fyllning
- 3gula lökar
- 150gvästerbottensost, riven
- 4ägg
- 3dlcreme fraiche
- 1tsksalt
- 0,5tskvitpeppar
- smör till stekning
Så lagar du
- Rör ihop samtliga ingredienser till pajdeg och knåda ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en oljad pajform 25-26 cm, ställ i kylen minst 15 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme, ta fram formen och nagga degen.
- Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Låt svalna.
- Skiva och stek löken till fyllningen sakta i smör så att den blir vackert gyllenbrun/karamelliserad. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.
- Gör fyllningen: Lägg lök och ost i pajskalet. Vispa ihop ägg, crème fraiche, salt och peppar. Häll äggstanningen ovanpå osten.
- Grädda mitt i ugnen tills pajen har vacker yta och är genomgräddad. Det tar cirka 30 minuter