Grillad hummer och risotto med gröna ärtor och mascarponeost

Publicerat:
2023-12-30Ingredienser
4 - 6portioner
Risotto med gröna ärtor och mascarponeost
- 4dlrundkornigt ris eller risottoris
- 1stor bananschalottenlök
- 2vitlöksklyftor
- 4mskolivolja
- 2dltorrt vitt vin
- 8-10dlsvampfond, gärna på torkad shiitake
- 1dlriven parmesan
- 2dlgröna tinade ärtor
- 1dlkokosmjölk
- 50gosaltat smör
- 1ägg
- 1dlmascarponeost
- salt och peppar efter smak
- några droppar färsk citron
Grillad hummer med örter och vitlök, 4 port
- 2hela kokta humrar delade på hälften
- 2finhackade vitlöksklyftor
- 2mskfinhackad kruka persilja
- 2mskfinhackad dill
- 2mskfinhackad koriander
- ½-1röd chili beroende på styrka
- ½dlolivolja
- flingsalt
Så lagar du
Risotto med gröna ärtor och mascarponeost
- Mixa ärtorna med stavmixer till en slät puré, sätt i kylen. Vispa ihop ägg och mascarponeost och låt stå vid sidan på bänken.
- Finhacka lök och vitlök, värm upp svampfonden i en kastrull.
- Värm upp en till kastrull och svetta lök och vitlöken, lägg i riset och stek det glansigt på medelvärme. Häll över vinet och låt det koka in i riset.
- Tillsätt 1 dl varm buljong åt gången och rör konstant och fortsätt hälla över buljong på riset när det absorberar, det är rörandet som gör det krämigt. Det tar ca 20 minuter tills all buljong är inkokt i riset, och rör hela tiden. Addera buljong tills ridet har en kärna i mitten och sänk då värmen till 1-2:an på spisen.
- Tillsätt kokosmjölken, smöret, parmesanost och mascarpone äggblandningen och rör om på låg värme tills allt blir krämigt.
- Tillsätt grönärtspurén och smaka av med salt, svartpeppar och färsk citron, risotton skall vara ganska lös.
Grillad hummer med örter och vitlök
- Ta bort strängen från hummer stjärten och knäck klorna.
- Blanda ihop vitlök och örterna, chili och olivolja.
- Pensla humrarna med olivolja och grilla humrarna någon minut med köttsidan neråt. Lägg över örtolja på hummerköttet och smaksätt med lite flingsalt.
- Servera gärna till grönärtsrisotto med mascarponeost.