Halländsk långkål

Publicerat:
2021-12-02Tillagningstid:
Inget julbord i Halmstad, eller Halland för den delen, är komplett utan grönkål eller långkål på tallriken. En riktig klassiker!
Ingredienser
10 - 12portioner
- ca 1,5kgfärsk eller fryst grönkål
- 1literskinkspad (helst) eller valfri buljong
- 3-4msksmör
- 2dlvisp- eller matlagningsgrädde
- svartpeppar
- ev 1-2msksirap
- ev strösocker
- ev ättika
Så lagar du
- Skölj grönkålsbladen noga (om de är färska). Repa bladen, ta alltså bort stjälkarna.
- Lägg ner kålen i skinkspadet och koka i 20–30 minuter.
- Låt grönkålen kallna i spadet.
- Krama ur så mycket du kan av vätskan och hacka grönkålen. Grovt eller fint, det gör du som du vill.
- Bryn grönkålen i smöret på låg värme. Späd med grädde till lagom konsistens. Smaksätt med kryddorna som du själv känner, lite i taget. Vi tycker om att tillsätta lite sirap. Jobba fram smaksättningen så att det blir ditt/ert unika familjerecept.
- Avnjut tillsammans med julbordets alla godsaker.