Hjärtmusslor med svenskt spannmål

Publicerat:
2024-03-20Tillagningstid:
En enkel rätt som tillagas i en gryta och dukas fram mitt på bordet gärna tillsammans med lite härligt nybakat bröd så man får med sig allt av den goda såsen.
Ingredienser
4portioner
- 1kgsmå hjärtmusslor
- 1mskolivolja
- 1bananchalottenlök, finhackad
- 2vitlöksklyftor, finhackade
- 0,5tsktorkade chiliflakes
- 1msktomatpuré
- 7,5dlljus kycklingfond/buljong
- 3dlmatvete
- 4msktorr sherry
- 2mskhackad bladpersilja
Så lagar du
- Blötlägg musslorna i en stor skål med kallt vatten och sortera igenom dem, släng alla skal som förblir öppna eller är spruckna eller krossade.
- Hetta upp oljan i en vid tjockbottnad gryta med lock, tillsätt den hackade schalottenlöken, vitlöken och chiliflakes, fräs en minut och tillsätt sedan tomatpurén och fräs ca1-2 minuter.
- Häll på fonden och sherry och låt det koka upp.
- Tillsätt matvetet– (det ska vara helt täckt av vätskan) – låt det puttra, fortfarande utan lock, i 12-14 minuter (eller enligt anvisningarna).
- Kontrollera att matvetet är nästan är klart och tillsätt sedan de avrunna musslorna, täck pannan med lock och låt koka i tre minuter vid snabb sjudning.
- Öppna locket och att kontrollera att musslorna har öppnat sig. Alla musslor som, när de väl har kokats, förblir stängda bör kasseras.
- Strö över den hackade persiljan och servera.