Hosta-taco med grillad ostronskivling och örtdressing

Publicerat:
2024-04-23Tillagningstid:
Det kanske är lite överdrivet att kalla det tacos eftersom det inte är en deg inblandad, men konceptet är detsamma och smakerna är i det centralamerikanska universumet. Hostablad kan vid första anblicken verka lite konstiga att äta, eftersom de flesta nog ser de som en prydnadsväxt, men de har en underbar konsistens och en fräsch gräsig smak som är perfekt för att matcha den kryddiga BBQ-svampen, den färska yoghurten och den starka chilin. Ett fantastisk tilltugg som passar perfekt i kombination med sommarens grillevent.
Ingredienser
4portioner
Grillad ostronskivling
- 1kgostronskivling
- 1dlolivolja eller rostad sesamolja
- 2msksoja
- 3msklimejuice
- 2mskhonung
- 1vitlöksklyfta
- salt och peppar
BBQ-sås
- 5vitlöksklyftor
- 2schalottenlökar
- 2mskolivolja
- 1-2chilifrukter
- 0,5mskspiskummin
- 1mskkryddpeppar mald
- 1mskrökt paprika
- 200gfärska tomater
- 60gtomatpuré
- 1,5dlhonung
- 1dlsoja
- 0,5dllimejuice
- 1dlfärsk oregano, bladen
Yoghurtdressing
- 1,5literfet yoghurt
- 1,5dllätt crème fraiche
- 1knippa(or)koriander
- 1dlmyntablad /grön marockansk mynta)
- 1vitlöksklyfta
- 1schalottenlök
- 3mskcitronjuice
- 1skalet från en citron
- Salt och peppar
Picklad rödlök
- 2rödlökar
- 5mskhonung
- 5msklimejuice
- 1skalet från en lime
- 1tsksalt
Tacos
- 16-20nyplockade hostablad
- stor näve färska korianderblad
- stor näve färska myntablad
- chilisås på habanero eller chipotle
Så lagar du
Ostronskivling
- Lägg soja, olivolja, limejuice och honung i en stor skål.
- Riv eller pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar, det ska vara lite åt det salta hållet då det ska ge smak till svampen,
- Vänd de rensade ostronskivlingarna i marinaden. Och låt dem ligga i 30-60 minuter
BBQ-sås
- Hacka lök och vitlök och fräs i oljan i 5 minuter
- Tillsätt kryddorna och fräs i 30 sekunder
- Lägg sedan i tomatpuré och fräs i en minut
- Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda under lock i ca 15 minuter
- Låt svalna lite och mixa smidigt i en mixer eller med stavmixer
Yoghurt Dressing
- Blanda yoghurt och crème fraiche i en skål
- Finhacka färsk koriander, mynta och schalottenlök och riv eller pressa vitlöken och blanda ner i yoghurtblandningen. Tillsätt citronsaft och finrivet skal
- Krydda dressingen med salt och peppar.
- Rör om blandningen ordentligt så att alla ingredienser är jämnt fördelade.
- Låt dressingen stå i kylen i minst 20 minuter.
Picklad rödlök
- Skär löken i fjärdedelar, ta bort mittdelen och skär dem i 3 mm breda båtar.
- Vänd lökbåtarna i salt, peppar och vinäger och ställ dem i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.
- Vänd på dem några gånger på vägen
Grillad ostronskivling
- Värm en grill och se till att den är så varm som möjligt, du ska ha hög värme och kort grilltid för svampen.
- Lägg ett galler över nära glöden, bred ut ett lager av svampen på gallret, grilla dem gyllenbruna på båda sidor.
- När svampen fått fin färg penslas eller doppas den i BBQ-marinaden och grillas tills BBQ-marinaden är glaserad i svampen (ca 2minuter) så att de är mörka men inte svarta.
- Upprepa med ett nytt lager svamp
- Håll svampen varm vid grillen tills den serveras
Tacos servering
- Skölj de nyplockade hostabladen, torka dem torra och bred ut på ett stort fat.
- Gör din egen lilla Hosta-taco genom att stoppa grillad svamp i bladet, sedan yoghurtdressing, picklad lök, örter och chilisås på slutet.