Kalakukko
Publicerat:
2024-09-07Kalakukko är en traditionell östfinsk maträtt från Savolax. På grund av tillagningssättet kallas den ibland ”världens äldsta konserv”.
Ingredienser
4portioner
- 1kgfisk, exempelvis små abborrar
- 200gbacon
- ½-1msksalt
Skal
- ½litervatten
- 15dlrågmjöl
- 4dlvetemjöl
- 50gsmör eller margarin
- 1tsksalt
Så lagar du
- Blanda ihop en stadig deg, arbeta den länge och väl, så blir den seg.
- Kavla den till en oval platta som är tjockare i mitten än vad kanterna är. Skär eventuellt fisken i mindre bitar och skär bacon i tunna skivor. Rada fisk, bacon växelvis mitt på degplattan och salta lite emellan.
- Fukta degkanterna och lyft dem mot mitten och nyp i hop dem så att degen stängs till ordentligt. Släta degen med våta händer och ställ i ugnen i 250 grader. Låt den vara i ugnen i fem timmar.
- Sänk temperaturen efter två timmar och pensla med fett. Om man vill ha kukkon mjuk lindas den in i aluminiumfolie de sista timmarna. Linda in kukkon i bakduk efter gräddningen.