Kalakukko

Publicerat:

Kalakukko är en traditionell östfinsk maträtt från Savolax. På grund av tillagningssättet kallas den ibland ”världens äldsta konserv”.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    fisk, exempelvis små abborrar
  • 200g
    bacon
  • ½-1msk
    salt

Skal

  • ½liter
    vatten
  • 15dl
    rågmjöl
  • 4dl
    vetemjöl
  • 50g
    smör eller margarin
  • 1tsk
    salt

Så lagar du

  1. Blanda ihop en stadig deg, arbeta den länge och väl, så blir den seg.
  2. Kavla den till en oval platta som är tjockare i mitten än vad kanterna är. Skär eventuellt fisken i mindre bitar och skär bacon i tunna skivor. Rada fisk, bacon växelvis mitt på degplattan och salta lite emellan.
  3. Fukta degkanterna och lyft dem mot mitten och nyp i hop dem så att degen stängs till ordentligt. Släta degen med våta händer och ställ i ugnen i 250 grader. Låt den vara i ugnen i fem timmar.
  4. Sänk temperaturen efter två timmar och pensla med fett. Om man vill ha kukkon mjuk lindas den in i aluminiumfolie de sista timmarna. Linda in kukkon i bakduk efter gräddningen.

Dela det här receptet med dina vänner!