Kall vichyssoise med forellrom och gräslöksolja

Publicerat:
2024-04-26Tillagningstid:
Trots de enkla ingredienserna är det här en elegant soppa som passar fint som förrätt på fina kalas. Eftersom den serveras kall går den fint att förbereda. Toppa med forellrom och gräslöksolja eller till exempel rimmad lax, räkor eller krutonger.
Ingredienser
8 - 10portioner
- 1purjolök
- 2vitlöksklyftor
- 1msksmör
- 300gmandelpotatis
- 5dlkycklingbuljong
- 2dlcreme fraiche
- 1citron, skal och saft
- 50gforellrom
Gräslöksolja
- 1dlrapsolja
- 1kruk(or)gräslök
Så lagar du
- Börja med gräslöksoljan. Värm oljan till ca 37° och mixa slät tillsammans med gräslök.
- Häll gräslöksoljan genom en sil. Oljan håller sig i ca 2 veckor i kylskåpet.
- Snitta, skölj och strimla purjon.
- Skala vitlöksklyftorna och hacka dem.
- Skala potatisen och skär i mindre bitar.
- Hetta upp en klick smör och fräs purjo och vitlök i en kastrull utan att det tar färg.
- Lägg i potatis och häll på buljongen. Koka tills potatisen är mjuk.
- Tillsätt creme fraiche och citron och mixa riktigt slät med mixerstav.
- Späd med mer buljong om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Kyl soppan helt.
- Häll upp i små glas. Droppa över gräslöksolja. Garnera med forellrom och extra gräslök