Katsu Sando

En macka med skalken bortskuren som fyllts med benfri fläskkotlett, två sorters sås och vitkål. Vid sidan av mackan syns två skålar med en rödbrun - samt en gulvit sås och i bakgrunden syns ett halverat vitkålshuvud.

Publicerat:

Katsu Sando är en populär japansk smörgås som vanligtvis består av en panerad och friterad fläskkotlett, inklämd mellan två skivor mjukt skorpfritt bröd (Shokupan), majonäs, vitkål, majonäs och tonkatsusås. Denna trendiga smörgås är en av mina absoluta favoriter.

Ingredienser

Katsu Sando

  • 250g
    finstrimlad vitkål
  • 4st
    benfria fläskkotletter (ca: 450g)
  • 65g
    potatisstärkelse
  • 120g
    hela ägg (ca 2st)
  • 105g
    panko (japanskt ströbröd)
  • matolja olja för fritering
  • 8st
    tjocka skivor av Shokupan utan skorpa
  • 100g
    majonäs
  • 100g
    tonkatsusås

Tonkatsusås

  • 20g
    vegetabilisk olja
  • 50g
    hackad lök
  • 50g
    äpple i bitar
  • 100g
    torkade katrinplommon
  • 100g
    hackade tomater
  • 10g
    vitlöksklyftor
  • 100g
    sake
  • 150g
    vatten
  • 5g
    salt
  • 40g
    socker
  • 50g
    sojasås eller efter smak sojasås eller efter smak
  • 25g
    vitvins vinäger
  • 10g
    tomatpuré
  • 5g
    cayennepeppar (malen)
  • 5g
    vitpeppar (malen)
  • 5g
    kanel (malen)
  • 5g
    muskotnöt (malen)
  • 5g
    kryddpeppar (malen)
  • 50g
    Worcestershiresås

Tonkatsusås (snabbversionen)

  • 50g
    ketchup
  • 25g
    worcestershiresås
  • 10g
    socker
  • 20g
    sojasås

Så lagar du

  1. Skiva (förslagsvis med en mandolin) kålen tunt och lägg allt i en stor skål. 
  2. Fyll på med isvatten och låt vila i 10 minuter medan du förbereder resten av ingredienserna. 
  3. Låt kålen rinna av väl. 
  4. Panera kotletterna, först i potatisstärkelse, ägg och sedan panko (dubbelpanering). 
  5. Fyll en stor panna med matolja och värm till 180 c° (alternativt fritera i kotletterna i fritös). Fritera kotletterna tills de är gyllenbruna och genomstekta (kotletterna är färdiga när en innetemperatur av 63-65 c° har uppnåtts)
  6. Lägg kotletterna på ett galler och låt dem villa i 3 min. 

 

Tonkatsusås 

  1. Hetta upp oljan i en kastrull. 
  2. Tillsätt löken och fräs den i 5 minuter (för att göra den mjuk). 
  3. Tillsätt äpple, tomater, vitlök, sake, vatten, salt, socker, soja, vinäger och tomatpuré
  4. Låt allt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 30 minuter. 
  5. Låt sedan blandningen svalna. 
  6. Häll över blandningen till en matberedare kör den tills den är slät. Eller använd en stavmixer. 
  7. Tillsätt kryddorna och worcestershiresåsen. 
  8. Häll tillbaka såsen till en kastrull och låt allt sjuda i 10 minuter. 
  9. Låt såsen bli kall innan servering. 

 

Tonkatsusås (snabbversionen) 

  1. I en kastrull, blanda alla ingredienser och låt allt koka upp. Låt såsen bli kall innan servering. 

 

Montering

  1. Bred ena sidan av alla brödskivor med ett tunt lager majonäs
  2. Täck brödskivorna med den avrunna kålen. 
  3. Lägg på kotletten.
  4.  Toppa kotletten med tonkasusåsen.
  5.  Lägg på den andra brödskivan. 
  6. För försiktigt ihop smörgåsarna. 
  7. Skär smörgåsen i mitten och servera med snittytan uppåt.

Dela det här receptet med dina vänner!