Katsu Sando

Publicerat:
2025-04-04Katsu Sando är en populär japansk smörgås som vanligtvis består av en panerad och friterad fläskkotlett, inklämd mellan två skivor mjukt skorpfritt bröd (Shokupan), majonäs, vitkål, majonäs och tonkatsusås. Denna trendiga smörgås är en av mina absoluta favoriter.
Ingredienser
Katsu Sando
- 250gfinstrimlad vitkål
- 4stbenfria fläskkotletter (ca: 450g)
- 65gpotatisstärkelse
- 120ghela ägg (ca 2st)
- 105gpanko (japanskt ströbröd)
- matolja olja för fritering
- 8sttjocka skivor av Shokupan utan skorpa
- 100gmajonäs
- 100gtonkatsusås
Tonkatsusås
- 20gvegetabilisk olja
- 50ghackad lök
- 50gäpple i bitar
- 100gtorkade katrinplommon
- 100ghackade tomater
- 10gvitlöksklyftor
- 100gsake
- 150gvatten
- 5gsalt
- 40gsocker
- 50gsojasås eller efter smak sojasås eller efter smak
- 25gvitvins vinäger
- 10gtomatpuré
- 5gcayennepeppar (malen)
- 5gvitpeppar (malen)
- 5gkanel (malen)
- 5gmuskotnöt (malen)
- 5gkryddpeppar (malen)
- 50gWorcestershiresås
Tonkatsusås (snabbversionen)
- 50gketchup
- 25gworcestershiresås
- 10gsocker
- 20gsojasås
Så lagar du
- Skiva (förslagsvis med en mandolin) kålen tunt och lägg allt i en stor skål.
- Fyll på med isvatten och låt vila i 10 minuter medan du förbereder resten av ingredienserna.
- Låt kålen rinna av väl.
- Panera kotletterna, först i potatisstärkelse, ägg och sedan panko (dubbelpanering).
- Fyll en stor panna med matolja och värm till 180 c° (alternativt fritera i kotletterna i fritös). Fritera kotletterna tills de är gyllenbruna och genomstekta (kotletterna är färdiga när en innetemperatur av 63-65 c° har uppnåtts).
- Lägg kotletterna på ett galler och låt dem villa i 3 min.
Tonkatsusås
- Hetta upp oljan i en kastrull.
- Tillsätt löken och fräs den i 5 minuter (för att göra den mjuk).
- Tillsätt äpple, tomater, vitlök, sake, vatten, salt, socker, soja, vinäger och tomatpuré.
- Låt allt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 30 minuter.
- Låt sedan blandningen svalna.
- Häll över blandningen till en matberedare kör den tills den är slät. Eller använd en stavmixer.
- Tillsätt kryddorna och worcestershiresåsen.
- Häll tillbaka såsen till en kastrull och låt allt sjuda i 10 minuter.
- Låt såsen bli kall innan servering.
Tonkatsusås (snabbversionen)
- I en kastrull, blanda alla ingredienser och låt allt koka upp. Låt såsen bli kall innan servering.
Montering
- Bred ena sidan av alla brödskivor med ett tunt lager majonäs.
- Täck brödskivorna med den avrunna kålen.
- Lägg på kotletten.
- Toppa kotletten med tonkasusåsen.
- Lägg på den andra brödskivan.
- För försiktigt ihop smörgåsarna.
- Skär smörgåsen i mitten och servera med snittytan uppåt.