Koreansk råbiff på puffat rispapper

Publicerat:
2024-02-23Tillagningstid:
Råbiff kan man göra på flera olika sätt när det kommer till köttet. Mala på köttkvarn med den grövsta skivan, skrapa eller hacka fint. När det kommer till köttdetalj föredrar jag något med lite mer fett, t ex ryggbiff, högrev eller entrecote. Prova dig fram och hitta din favorit! Vill du ha alternativ till kött? Bakade betor eller rotselleri är gott som vegetariskt alternativ (hacka som köttet) eller varför inte en god rå fisk av hög kvalitet? Fråga din fiskhandlare om vilken av dagens fisk som passar bäst för tartar!
Ingredienser
4portioner
- 4rispapper, gärna med sesamfrön
- 200gfärsk ryggbiff, högrev eller entrecote
- 1msksesamolja
- 1 mskjapansk soja
- 0,5vitlöksklyfta, finriven
- 0,5tskingefärsjuice (riv färsk ingeföra och pressa ut juice)
- salt & peppar
- neutral olja att fritera i
Picklad lök
- 0,5silverlök, fint skivad
- 2mskvatten
- 2mskrisvinäger
- 2krmsalt
- 1msksocker
Garnering
- 0,5kruk(or)färsk koriander
- 1mskrostade sesamfrön
Så lagar du
- Börja med att pickla löken. Rör samman vatten, risvinäger, salt och socker tills sockret löst sig i vätskan.
- Strimla silverlöken fint och lägg ner i vätskan.
- Krama löken försikigt och låt stå i rumstemperatur medan du förbereder resten av ingredienserna.
- Skär köttet i så små tärningar som möjligt med en vass kniv.
- Lägg i en skål och blanda med sesamolja, soja, ingefärsjuice och finriven vitlök. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt stå i kylskåp under tiden du friterar rispappret.
- Fyll upp en vid gryta med frityrolja så det fyller ca 4 cm upp med olja. Använd helst en så pass vid gryta att rispappret får rum i grytan. Har du inte en så vid gryta kan du bryta rispappret i mindre bitar redan innan du friterar det.
- Hetta upp oljan till ca 160 grader (mät med termometer eller lägg helt enkelt i en liten bit rispapper. Den ska genast puffa upp när oljan är tillräckligt varm)
- Lägg försikigt i ett rispapper åt gången i den heta oljan och låt den puffa upp helt överallt.
- Ta upp den ur oljan direkt när den puffat upp (den ska vara vit, inte ljusbrun) och lägg på hushållspapper. Upprepa med övriga rispapper.
- Bryt varje rispapper i 4 bitar och fördela råbiffen över rispapper-bitarna.
- Toppa med picklad lök, lite koriander och rostade seamfrön och servera genast. Alternativt lägg upp de puffade rispapper-bitarna på ett fat och låt var och en göra sina egna små råbiff-snacks!