Svamp-pesto med grillat bröd

En toast med svamp pesto på en vacker grön tallrik.

Publicerat:

Svamppeston räcker förmodligen till mer än bara den grillade brödserveringen och kan med fördel blandas med lite vatten från när man kokar pasta och svängas runt med nykokt pasta. Näringsjäst är en b-vitaminrik superfood som i funktionen som smakförstärkare ofta används i veganska rätter där man kanske normalt sett låter ost stå för ”kroppen” när det kommer till smaker. Det finns bland annat att köpa på hälsokost-affärer och förutom mycket b-vitamin innehåller den både aminosyror, rikligt med protein och flera viktiga mineraler.

Ingredienser

8portioner

  • 300g
    valfri svamp, t ex ostronskivling
  • 1st
    stor gul lök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 4-5msk
    olivolja
  • 50g
    pinjenötter
  • 1dl
    saltrostade cashewnötter
  • 2msk
    näringsjäst (finns i hälsokost-affärer)
  • 2tsk
    citronsaft
  • ½kruk(or)
    basilika
  • levain-bröd eller annat ljust surdegsbröd

Så lagar du

  1. Hacka lök, vitlök och svamp. 
  2. Fräs svampen i en stekpanna med ca 2 msk olivolja tills den börjar bli mjuk. 
  3. Tillsätt lök och vitlök och fortsätt steka allt i ett par minuter under omrörning. 
  4. Tillsätt pinjenötter och cashewnötter på slutet och låt nötterna fräsa med så de får lite färg. 
  5. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
  6. Låt svalna några minuter och häll sedan ner allt i en mixerkanna. 
  7. Tillsätt citronsaft, hackad basilika och näringsjäst och mixa till en slät röra med stavmixer. Mixa ner resten av olivoljan på slutet och smaka av med salt och peppar. 
  8. Häll i en väl rengjord burk med lock och låt stå i kylskåp där den håller i ca 10 dagar.  
  9. Rosta eller grilla skivat bröd. Toppa med svampröran och eventuellt lite mer färsk basilika. 

Dela det här receptet med dina vänner!