Svamp-pesto med grillat bröd

Publicerat:
2025-03-14 Svamppeston räcker förmodligen till mer än bara den grillade brödserveringen och kan med fördel blandas med lite vatten från när man kokar pasta och svängas runt med nykokt pasta. Näringsjäst är en b-vitaminrik superfood som i funktionen som smakförstärkare ofta används i veganska rätter där man kanske normalt sett låter ost stå för ”kroppen” när det kommer till smaker. Det finns bland annat att köpa på hälsokost-affärer och förutom mycket b-vitamin innehåller den både aminosyror, rikligt med protein och flera viktiga mineraler.
Ingredienser
8portioner
- 300gvalfri svamp, t ex ostronskivling
- 1ststor gul lök
- 2stvitlöksklyftor
- 4-5mskolivolja
- 50gpinjenötter
- 1dlsaltrostade cashewnötter
- 2msknäringsjäst (finns i hälsokost-affärer)
- 2tskcitronsaft
- ½kruk(or)basilika
- levain-bröd eller annat ljust surdegsbröd
Så lagar du
- Hacka lök, vitlök och svamp.
- Fräs svampen i en stekpanna med ca 2 msk olivolja tills den börjar bli mjuk.
- Tillsätt lök och vitlök och fortsätt steka allt i ett par minuter under omrörning.
- Tillsätt pinjenötter och cashewnötter på slutet och låt nötterna fräsa med så de får lite färg.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Låt svalna några minuter och häll sedan ner allt i en mixerkanna.
- Tillsätt citronsaft, hackad basilika och näringsjäst och mixa till en slät röra med stavmixer. Mixa ner resten av olivoljan på slutet och smaka av med salt och peppar.
- Häll i en väl rengjord burk med lock och låt stå i kylskåp där den håller i ca 10 dagar.
- Rosta eller grilla skivat bröd. Toppa med svampröran och eventuellt lite mer färsk basilika.