Papardelle med salviastekt svamp, lagrad ost och bacon

Publicerat:
2025-03-14Om klassiska pizzan capricciosa och pastarätten carbonara skulle få ett kärleksbarn, så skulle detta vara resultatet! Här tar vi med krämigheten från pastarätten som får möta den vitlöksstekta svampen i pizzan och resultatet är en ljuvlig pasta som garanterat blir en favorit på middagsbordet. Vegetariskt? Inga problem, bara uteslut fläsket!
I carbonara används traditionellt guincale, som görs på griskinden men många gånger ser man också pancetta i rätten. Men vad är det för skillnad på pancetta och bacon? Enkelt förklarat kan man säga att den lite magrare pancetta är rimmat och lufttorkat sidfläsk, medan bacon är rimmat och rökt.
Ingredienser
4portioner
- 500gpapardelle
- 8stäggulor
- 80griven svensk lagrad ost (t ex västerbottensost eller bredsjö hård alt peccorino)
- 12stsalviablad
- 120gsvensk pancetta (om du inte hittar svensk kör bacon)
- 2stvitlöksklyftor
- 300gostronskivling
Så lagar du
- Riv svampen i mindre bitar och strimla pancetta eller bacon.
- Hetta upp en stor stekpanna med olivolja och fräs svampen tills den släpper vätska och denna kokat in.
- Tillsätt då fläsket samt finstrimlad (ej finhackad, då bränner den lätt) vitlök, samt rikligt med nymalen svartpeppar och fräs tills fläsket börjar bli lätt knaperstekt.
- Rör om då och då under tiden.
- Tillsätt strimlad salvia och smaka av med salt och ev mer svartpeppar.
- Koka upp rikligt med välsaltat vatten och koka papardellen tills den är al dente.
- Ta bort ett par dl av pastavattnet efter halva tiden och låt det svalna lite.
- Rör samman 4 äggulor med riven ost, smaka av med salt.
- Rör ut med pastavattnet när det svalnat.
- Blanda ner papardellen i stekpannan med svamp och fläsk och vänd runt allt så det blandas på svag värme.
- Tillsätt ägg-blandningen och skaka pannan tills blandningen lägger sig som en krämig sås runt pastan, du kan också behöva hjälpa till att röra runt försiktigt med en träslev.
- Tänk på att inte ha för hög värme för då riskerar äggblandningen att bli äggröra istället för bara härligt krämig sås.
- Lägg upp pastan i djupa tallrikar, lägg en rå äggula i mitten av varje pasta, toppa med mer riven ost och nymalen svartpeppar.
Servera genast!