Frasiga köttfärspajer

En vacker grön tallrik med en paj som delats på mitten. Ena halvan har en stor klick ärtmash ovan på sig. Vid sidan om pajen ligger en quesedillas som garnerats med inlagd rödlök och färsk koriander.

Publicerat:

Tillagningstid:

Med inspiration från Australien, Nya Zeeland och Storbritanniens härliga pajkultur där man kan köpa små portionspajer på såväl bensinmackar som bagerier kommer här ett riktigt smarrigt pajrecept. Goda att äta nygräddade och frasiga tillsammans med de mosade ärtorna, eller ta med som utemat och äta dem rumstempererade eller kalla. Ont om tid? Baka dem som en enda stor paj i en springform istället för portionspajer!

Ingredienser

6portioner

  • 500g
    färdig utkavlad smördeg (finns i kyldisken)
  • 50g
    smör, smält
  • 5 dl
    köttfärssås
  • 3dl
    grovriven lagrad cheddarost

Ärtmash

  • ½liter
    frysta gröna ärtor (tinade)
  • 1dl
    finhackad gräslök
  • 3msk
    fet, turkisk yoghurt
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1tsk
    citronsaft

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 220 grader. 
  2. Smörj en plåt för stora muffins med smält smör, var noga med att smörja även formens ovansida så att pajdegen inte fastnar där under tillagning. 
  3. Klä formarna med smördeg och låt smördegen hänga ca 0,5 cm över kanten, skär bort resten.
  4. Blanda den kalla köttfärssåsen med riven cheddarost. 
  5. Fyll pajen med köttfärssås men spara ca 1 cm från kanten. 
  6. Skär ut fyrkantiga lock av smördeg som är lika stora som själva muffinsformen men lägg till ca 3 cm extra. Lägg därefter på smördegen som ett lock som också det sträcker sig ca 0,5-1 cm utanför kanten på formen.
  7. Fäst locket med själva botten genom att trycka med en gaffel längs pajens sidor. 
  8. Lossa försiktigt själva ”ihop-stansningen” som du gjort med gaffeln från formen, det gör du enklast med en matkniv. Detta gör du för att försäkra dig om att pajkanterna verkligen inte ska fastna när du gräddar pajen. 
     
    Pensla pajlocket med smält smör och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills pajen har fått en fin gyllene färg. 

 

Ärtmash

  1. Mixa under tiden som pajerna gräddas hastigt samman ärtor, finhackad gräslök och yoghurt med en stavmixer, men låt gärna moset blir lite grovt så att en del ärtor fortfarande är hela. Smaka av med salt och svartpeppar. 
     
    Servera den nygräddade pajen varm tillsammans med ärtmoset. 

Dela det här receptet med dina vänner!