Köttfärstårta med ost och bacon

Publicerat:
2023-10-04Tillagningstid:
Förvandla köttfärsen till en tårta som döljer smältande ost som fyllning.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 500gnötfärs eller annan färs
- ¾dlhavregryn (glutenfria för ett helt glutenfritt recept)
- 1dlvatten
- 1 ¼tsksalt
- ½tsknymald svartpeppar
- ½finriven lök
- 100-125glagrad ost, riven
- ½mskmajsstärkelse
- 1paketpaket bacon, 140 g
Tillbehör
- små potatisar och bitar av morötter eller andra rotfrukter
- 2mskolivolja
- slätbladig persilja
- picklad rödlök (se relaterat recept)
Så lagar du
- Sätt ugnen på 200° varmluft eller 225° över- och undervärme.
- Blötlätt havregrynen i vatten låt stå 5–10 minuter.
- Tillsätt salt, peppar, finriven lök och färsen. Arbeta samman till en färs som håller ihop.
- Dela färsen i två bitar. Forma en platta 18–20 cm i diameter på plåt med bakplåtspapper. Forma en lika stor platta på ett annat bakplåtspapper. Blanda osten med majsstärkelse eller potatismjöl. Lägg osten i mitten på färsplattan på plåten. Lägg på den andra färsplattan med hjälp av bakplåtspapperet. Tryck till vid kanterna. Fördela baconskivorna över i ett flätmönster.
- Halvera potatisarna och morötterna, vänd runt dem med olja och fördela dem runt om köttfärsen eller lägg dem i en separat ugnsform. Om du har varmluftsugn kan plåt och ugnsform stekas samtidigt.
- Stek färsen mitt i ugnen 22–25 minuter. Den ska vara genomstekt. Ta ut färsen och fortsätt steka potatisen om den inte är klar. Salta potatisen och rotfrukterna.
- Servera färsen med potatisen och rotfrukterna och picklad rödlök, garnera med persilja.