Köttfärstårta med ost och bacon

Köttfärstårta med bacon

Publicerat:

Tillagningstid:

Förvandla köttfärsen till en tårta som döljer smältande ost som fyllning.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 500g
    nötfärs eller annan färs
  • ¾dl
    havregryn (glutenfria för ett helt glutenfritt recept)
  • 1dl
    vatten
  • 1 ¼tsk
    salt
  • ½tsk
    nymald svartpeppar
  • ½
    finriven lök
  • 100-125g
    lagrad ost, riven
  • ½msk
    majsstärkelse
  • 1paket
    paket bacon, 140 g

Tillbehör

  • små potatisar och bitar av morötter eller andra rotfrukter
  • 2msk
    olivolja
  • slätbladig persilja
  • picklad rödlök (se relaterat recept)

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 200° varmluft eller 225° över- och undervärme.
  2. Blötlätt havregrynen i vatten låt stå 5–10 minuter.
  3. Tillsätt salt, peppar, finriven lök och färsen. Arbeta samman till en färs som håller ihop.
  4. Dela färsen i två bitar. Forma en platta 18–20 cm i diameter på plåt med bakplåtspapper. Forma en lika stor platta på ett annat bakplåtspapper. Blanda osten med majsstärkelse eller potatismjöl. Lägg osten i mitten på färsplattan på plåten. Lägg på den andra färsplattan med hjälp av bakplåtspapperet. Tryck till vid kanterna. Fördela baconskivorna över i ett flätmönster.
  5. Halvera potatisarna och morötterna, vänd runt dem med olja och fördela dem runt om köttfärsen eller lägg dem i en separat ugnsform. Om du har varmluftsugn kan plåt och ugnsform stekas samtidigt.
  6. Stek färsen mitt i ugnen 22–25 minuter. Den ska vara genomstekt. Ta ut färsen och fortsätt steka potatisen om den inte är klar. Salta potatisen och rotfrukterna.
  7. Servera färsen med potatisen och rotfrukterna och picklad rödlök, garnera med persilja.

Dela det här receptet med dina vänner!