Krämig hummus på brunböna med friterad abborre, gurka och het salsa macha

Publicerat:
2024-04-08Tillagningstid:
Här kommer ett recept med den öländska bruna bönan som ofta förknippas med Svensk husmanskost. Dock har den sitt ursprung i Sydamerika och kom till Sverige först på 1600-talet. Här blötlägger vi den, kokar och gör en krämig hummus som vi toppar med friterad abborre och den heta mexikanska såsen salsa macha. Perfekt att servera på mingelbuffé.
Ingredienser
4portioner
Hummus på bruna bönor
- 400gförkokta bruna bönor
- 6msktahinipasta
- 1vitlöksklyfta
- 1citron, skal och saft
- 1lime, skal och saft
- 1tsksalt
- 0,5dliskallt vatten
Salsa macha med gurka, koriander och mynta
- 1mskchiliflakes (ta mindre eller mer beroende på hur hett du vill ha)
- 2vitlöksklyftor, finhackade
- 2dlrapsolja
- 2mskrostade sesamfrön
- 70gfinhackade rostade jordnötter (alt mandel, cashew, solrosfrön)
- 2lime skal och saft
- 1mskäppelcidervinäger
- 0,5skalad och grovt skuren gurka
- 1dlgrovhackad mynta och koriander
- havssalt efter smak
Friterad abborre
- 600gbyxad abborrfilé
- 150gvetemjöl
- 2uppvispade ägg
- 250gpanko
- 2lime
- salt efter smak
- olja till fritering
Så lagar du
Hummus på bruna bönor
- Lägg tahini, salt, riven vitlök, saft och skal av citron och lime i en matberedare och mixa i ca 1 min.
- Tillsätt vatten och brunabönor
- Mixa ca 2-3 minuter till en krämig konsistens
- Smaka av med ev mer salt och citron
Salsa Macha med gurka, koriander och mynta
- Värm upp olja, chiliflakes, vitlök, sesamfrön och nötter i en kastrull på medelvärme i ca 5 minuter
- Låt svalna och tillsätt skal och saft av lime
- Smaksätt med äppelcidervinäger och salt
- Vid servering vänd i gurka, mynta och koriander
Friterad Abborre
- Salta aborrfiléerna och vänd dem i mjöl
- Lägg i uppvispat ägg och sen i panko
- Värm olja till 180 grader
- Fritera till gyllene och lägg de nyfriterade fiskarna på hushållspapper.
- Skär lime i grova klyftor
- Lägg hummus i botten på en tallrik, toppa med nyfriterad abborre, salsa macha, limeklyftor och koriander