Krämig lövbiffsgryta med potatismos

Publicerat:
2025-03-19Tillagningstid:
Den här grytan är snabb att svänga ihop och blir alltid lika uppskattad. Om du önskar variera så kan du enkelt göra den vegetarisk genom att byta att köttet mot vegbitar/strimlor, svamp eller kokta bönor/kikärtor. Servera gärna med potatismos, pasta eller ris. Ett varmt vitlöksbröd är också gott att doppa i den goda såsen. Grytan går bra att förbereda upp till ett par dagar i förväg om du förvarar den i kylen och den går även bra att frysa in.
Ingredienser
4portioner
- 1stgul lök, hackad
- 2stvitlöksklyftor, riven
- 600glövbiff, strimlad (alt vegbitar, kokta bönor/kikärtor eller champinjoner för veg)
- 2msktomatpuré
- 10stsoltorkade tomater, strimlade
- 1mskvetemjöl
- 1dlvatten eller vitt vin
- 1mskkoncentrerad fond till exempel kalv
- 2dlcrème fraiche
- 1dlgrädde, valfri fetthalt men kokbar
- 2tskfransk senap
- soja, salt, svartpeppar
- smör till stekning
Till servering
- hackad persilja, grönsaker, potatispuré, pasta eller ris. du kan även servera tillsammans med vitlöksbröd.
Potatismos
- 1 kgpotatis, skalad, i bitar
- 2dlmjölk
- 2msksmör
- salt och vitpeppar
Så lagar du
- Stek lövbiffen gyllene i smör.
- Lägg i lök och vitlök mot slutet.
- Tillsätt tomatpuré och soltorkade tomater den sista minuten.
- Strö på mjöl och rör om.
- Häll på vatten, fond, créme fraiche och grädde. Låt koka upp och sjuda 5-10 minuter.
- Smaka av med senap, soja, salt och peppar.
- Servera med dina önskade tillbehör.
Potatismos
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten, det tar ca 10–15 minuter.
- Häll av vattnet från potatisen, mosa med potatisstöt, blanda ner mjölk.
- Smaka av med smör, salt och peppar.
Tips! Här är ett gott vitlöksbröd att äta till.