Krämig lövbiffsgryta med potatismos

En vacker blå tallrik med en köttgryta, potatismos, rödkålssallad och broccoli.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här grytan är snabb att svänga ihop och blir alltid lika uppskattad. Om du önskar variera så kan du enkelt göra den vegetarisk genom att byta att köttet mot vegbitar/strimlor, svamp eller kokta bönor/kikärtor. Servera gärna med potatismos, pasta eller ris. Ett varmt vitlöksbröd är också gott att doppa i den goda såsen. Grytan går bra att förbereda upp till ett par dagar i förväg om du förvarar den i kylen och den går även bra att frysa in.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    gul lök, hackad
  • 2st
    vitlöksklyftor, riven
  • 600g
    lövbiff, strimlad (alt vegbitar, kokta bönor/kikärtor eller champinjoner för veg)
  • 2msk
    tomatpuré
  • 10st
    soltorkade tomater, strimlade
  • 1msk
    vetemjöl
  • 1dl
    vatten eller vitt vin
  • 1msk
    koncentrerad fond till exempel kalv
  • 2dl
    crème fraiche
  • 1dl
    grädde, valfri fetthalt men kokbar
  • 2tsk
    fransk senap
  • soja, salt, svartpeppar
  • smör till stekning

Till servering

  • hackad persilja, grönsaker, potatispuré, pasta eller ris. du kan även servera tillsammans med vitlöksbröd.

Potatismos

  • 1 kg
    potatis, skalad, i bitar
  • 2dl
    mjölk
  • 2msk
    smör
  • salt och vitpeppar

Så lagar du

  1. Stek lövbiffen gyllene i smör. 
  2. Lägg i lök och vitlök mot slutet. 
  3. Tillsätt tomatpuré och soltorkade tomater den sista minuten. 
  4. Strö på mjöl och rör om. 
  5. Häll på vatten, fond, créme fraiche och grädde. Låt koka upp och sjuda 5-10 minuter. 
  6. Smaka av med senap, soja, salt och peppar.  
  7. Servera med dina önskade tillbehör.

 

Potatismos

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, det tar ca 10–15 minuter.
  2. Häll av vattnet från potatisen, mosa med potatisstöt, blanda ner mjölk. 
  3. Smaka av med smör, salt och peppar.

 

Tips! Här är ett gott vitlöksbröd att äta till

 

 

Dela det här receptet med dina vänner!